Logo

Talinum - Talinum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Talinum - Talinum

Planteslægten Talinum findes især Mexico; men enkelte arter vokser dog også i Afrika. Det er stauder eller halvbuske med knoldlignende rødder; rødderne hos nogle arter er spiselige. Stængler og grene er undertiden korte og kødede, undertiden lange og urte­agtige. Bladene er spredte, runde eller æg-lancetformede, kødfulde, glatte og grønne. Blomsterne er samlet i ende­stillede stande eller udvikles enkeltvis i bladhjørnerne; hver blomst holder kun en enkelt dag.

 

Pleje: Talinum skal stå så lyst som muligt, om vinteren køligt, men frost­frit. Som dyrkningssubstrat kan bruges en almindelig standard-jordblanding med ler. Om sommeren holdes jorden ikke for fugtig, og om vinteren kan den stå helt tørt. Undgå stående vand i underskålen.

 

Formering: Talinum formeres ved stik­linger eller frø.

 

Arter:

Talinum esculentum er en staude, der stammer fra Sydafrika; den har gulerodsformede, store, hvide rodknolde, som er spiselige. Skuddene er oprette og bladene linje-lancetfor­mede; hvert blad er 3-4 cm langt og 1 cm bredt. Blomsterne er gullige og ca. 12 mm i tværsnit.

 

Talinum guadalupense stammer fra Øen Guadeloupe. Det er en kraftig, kødfuld plante med uregelmæssigt for­tykkede, cylinder- eller løgformede skud; planten bliver 30-60 cm høj. Den yderste del af skuddene er afrun­det og besat med en roset af 10-15 spatelformede blade, der er kødfulde, 3,5-5,5 cm lange og 1-1,5 cm brede, blågrønne med rød rand. De rosa blomster er ca. 2,5 cm i tværsnit og sidder samlet i en top.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.093 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!