Logo

Talinum - Talinum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Talinum - Talinum

Planteslægten Talinum findes især Mexico; men enkelte arter vokser dog også i Afrika. Det er stauder eller halvbuske med knoldlignende rødder; rødderne hos nogle arter er spiselige. Stængler og grene er undertiden korte og kødede, undertiden lange og urte­agtige. Bladene er spredte, runde eller æg-lancetformede, kødfulde, glatte og grønne. Blomsterne er samlet i ende­stillede stande eller udvikles enkeltvis i bladhjørnerne; hver blomst holder kun en enkelt dag.

 

Pleje: Talinum skal stå så lyst som muligt, om vinteren køligt, men frost­frit. Som dyrkningssubstrat kan bruges en almindelig standard-jordblanding med ler. Om sommeren holdes jorden ikke for fugtig, og om vinteren kan den stå helt tørt. Undgå stående vand i underskålen.

 

Formering: Talinum formeres ved stik­linger eller frø.

 

Arter:

Talinum esculentum er en staude, der stammer fra Sydafrika; den har gulerodsformede, store, hvide rodknolde, som er spiselige. Skuddene er oprette og bladene linje-lancetfor­mede; hvert blad er 3-4 cm langt og 1 cm bredt. Blomsterne er gullige og ca. 12 mm i tværsnit.

 

Talinum guadalupense stammer fra Øen Guadeloupe. Det er en kraftig, kødfuld plante med uregelmæssigt for­tykkede, cylinder- eller løgformede skud; planten bliver 30-60 cm høj. Den yderste del af skuddene er afrun­det og besat med en roset af 10-15 spatelformede blade, der er kødfulde, 3,5-5,5 cm lange og 1-1,5 cm brede, blågrønne med rød rand. De rosa blomster er ca. 2,5 cm i tværsnit og sidder samlet i en top.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.345 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her