Logo

Tigerblomst - Tigridia pavonia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tigerblomst - Tigridia pavonia

Tigridia betyder tigerblomst, og plan­ten har fået navn efter kronbladenes tegninger, som dog egentlig er »leo­pardpletter«. pavonia kommer af latin pavo = påfugl, og det er igen kronbla­denes pletter, der giver dem en vis lighed med en påfuglehale. Slægten stammer fra Syd- og Mellemamerika samt Mexico, og der findes 12 arter; men kun den ene bærer store, prægtige blomster. Tigerblomst har små, ægformede knolde, som udplantes i april eller maj i 8-10 cm's dybde. De grønne blade, som minder om irisblade, frem­kommer kun sparsomt; til gengæld er der i reglen 4-6 blomsterknopper på hver af de 30-40 cm høje stængler, og blomsterne springer ikke ud samtidig, men en efter en; de holder kun en enkelt dag. Blomsten bliver meget stor, op til 10 cm i diameter, og har seks kronblade, hvoraf de tre yderste er størst og ensfarvet gule eller røde, mens de tre i midten er mindre og stærkt plettede. Skønt den altså ikke holder længe, er blomsten udmærket til afskæring; man kan forøge holdbar­heden ved at svide stilkenderne, før de sættes i vand.

 

Pleje: Tigerblomst kræver en varm, veldrænet og næringsrig vokseplads i fuld sol. I vækstperioden skal den have rigeligt med vand; men om vinteren opbevares knoldene bedst tørt og frostfrit; de kan ikke overvintre på friland. Tigerblomst er ikke almindelig i vore haver; men en gruppe tigerblom­ster kan være et overraskende og usæd­vanlig smukt syn i forgrunden af et staudebed, gerne på en baggrund af f.eks. hvide floks.

 

Formering: Tigerblomst kan formeres ved sideknolde; men også frøforme­ring foregår ret let, når frøet udsås under glas i januar-februar.

 

Sorter: Der findes enkelte havesorter , bl.a. 'Alba', der har hvide blomster, 'Conchiflora' , der har gule blomster med røde pletter, 'Lilaeina' med lilla­rosa plettede blomster, og 'Red Giant' med orangerøde blomster med laksfar­vet midte.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (35 stemmer)
Siden er blevet set 5.388 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1178909-08-2017 19:25:59 Birthe Christensen
En meget smuk blomst

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her