Logo

Tobak - Nicotiana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tobak - Nicotiana

Nicotiana er opkaldt efter en fransk gesandt i Portugal, Jean Nicot, der i 1560 sendte frø af planten til Frankrig. Slægten omfatter ca. 45 arter, der fortrinsvis stammer fra den tropiske del af Amerika. Det er buske, halvbu­ske eller urter med store, kirtelhårede blade, der indeholder giftstoffet niko­tin. Mange af arterne har smukke, store blomster med en fin duft og bliver derfor dyrket som prydplanter; blomsterne har rør- eller tragtformede til fladkravede kroner og er samlet i svikler eller store toppe, der igen er sammensat af svikler. Frugten er en kapsel med mange små frø.

 

Blomstertobak (Nicotiana alara 'Grandiflora') sås ofte sammen med hvide, rosa, røde og gule blomster.

 

Vækstkrav: Tobaksplanter kræver en dybmuldet, næringsrig jord i fuld sol.

 

Pleje: Frø sås i varm bænk eller forme­ringshus i det tidlige forår og dækkes kun let. Efter prikling og potning ud­plantes småplanterne i juni.

 

Anvendelse: Velegnet som pottekul­tur, i koldhus om sommeren og i bede med sommerblomster.

 

Arter:

Bondetobak (Nicotiana rustica) fra Brasilien menes at være den første af arterne, der blev indført til Europa. Af planten fremstilles nikotin, der bl.a. anvendes til bekæmpelse af ska­delige insekter. Planten er enårig, ca. 50 cm høj og stærkt kirtelhåret. De stilkede blade er kraftige, hele og æg­formede. Blomsterne, der er åbne om dagen, sidder i endestillede toppe; farven er grønliggul, med en smal, gullig krave.

 

Hvid blomstertobak (Nicotiana alata) fra Brasilien anvendes som prydplante. Det er en 80-150 cm høj staude med oprette, ret tynde, grenede stængler, der er vingede af de nedløbende. ustil­kede, ca. 10 cm lange, tynde blade. Blomsten er udvendig hvid og indven­dig grønliggul.

Sorten 'Grandiflora' er den mest dyrkede og kaldes i hande­len ofte Nicotiana affinis. Blomsterne er større end hos selve arten og dufter sødt om aftenen og natten. Farven er hvid; men der findes også former i andre farver og former med en lavere vækst. Planten dyrkes som enårig og blomstrer fra juli til oktober.

 

Purpurtobak (Nicotiana sanderae) er en krydsning mellem Nicotiana alata og Nicotiana forgetiana. Planten dyr­kes som enårig prydplante og bliver indtil 100 cm høj med en busket vækst. Basisbladene er store, spatelformede og noget bølgede i randen, mens stæn­gelbladene er kortstilkede og lancet­formede. De smukke, rødlige blom­ster, der er åbne om dagen, er samlet i store, løse toppe. Planten er meget rigtblomstrende fra juli til oktober.

 

Tobak eller virginsk tobak (Nicotiana tabacum) fra Vestindien er en staude, men dyrkes som enårig. Af planten fremstilles råtobak, der anvendes til fine cigarer m.m.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (14 stemmer)
Siden er blevet set 5.053 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her