Logo

Torskemund - Linaria vulgaris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Torskemund - Linaria vulgaris

Den almindelige gule torskemund blomstrer utrættelig fra maj til langt hen på efteråret. De gule blomster med den orange læbe har en vis lighed med en fiskemund, hvilket har givet planten dens danske navn. Det botani­ske navn Linaria antyder bladenes lig­hed med løvet hos hørplanten (Linum = hør). Stænglerne er forgrenet lige fra basis og bliver omtrent 50 cm høje. Frugten er en opspringende kapsel, og hvor forholdene tiltaler arten, forme­rer den sig let ved selvsåning.

 

Vækstkrav: I Danmark findes den på solstegte skråninger, langs vej kanter og nær stranden. Bedst udvikler den sig på let sandjord i fuld sol.

 

Pleje: Mange vilde planter egner sig til dyrkning i haven, og torskemund er nok en af de mest taknemmelige. Den kan sås på voksestedet tidligt om for­året, og får den lov at stå urørt på voksestedet, vil den hurtigt brede sig ved selvsåning. Den kræver ingen form for gartnerisk pleje udover en nedskæ­ring af den gamle top i det tidlige forår.

 

Anvendelse: En god lille staude i na­turhaven, i blomsterengen på sandet jord eller på stenbedet eller en tør støttemur.

 

Almindelig gul torskemund (Linaria vulga­ris) er en vildstaude, som blomstrer fra maj til oktober.

 

Andre arter:

Alpetorskemund (Lina­ria alpina) har en krybende vækst og bliver kun 10 cm høj. Blomstringstiden er juli-august, og blomsterne er mør­keblå eller ametystblå, somme tider violette med gult svælg. Den kan an­vendes på støttemure og i stenbed. Planten er enårig og udsås på bliveste­det om foråret.

 

Håret torskemund (Linaria pallida eI­ler som den nu skal hedde Cymbalaria pallida) hører hjemme i de italienske bjerge. Det er en kun 5 cm høj, krybende staude med runde, mørkegrønne blade og blåviolette blomster fra juni til september. Velegnet til stenbed og i fuger i tørmure eller mellem fliser.

 

Vedbend-torskemund (Linaria cymba­laria eller Cymbalaria muralis) er en henrivende stenbeds- eller murplante, der hurtigt kan dække de fuger, man planter den i. Den skal helst plantes samtidig med en sådan støttemurs op­førelse; men i en allerede etableret mur kan man lægge frøene i en klump våd lerjord og stoppe jordklumperne ind i murens revner og fuger. Her vil frøene hurtigt spire, og snart breder planten sig, så at den i løbet af en sommer næsten kan dække hele mur­fladen. Den har en svag, trådfin stæn­gel med femlappede blade, der ligner miniatureudgaver af vedbendplantens løv. Den tolæbede blomst er violet eller lilla, og svælget er gult. Planten kan undertiden blive temmelig stor.

Vedbend-torskemund (Linaria cymbalaria eller Cymbalaria muralis) er uundværlig til dækning af en knækflisemur eller en anden betonmur i haven.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.081 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her