Logo

Trådspore - Gymnadenia conopsea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Trådspore - Gymnadenia conopsea

Gymnadenia er sammensat af græsk gymnos = nøgen og aden = kirtel, idet plantens støv korn klæber sammen til små, kølleformede støvmasser (polli­nier) med hver sin nøgne klæbeskive (kirtel), som kan klistre sig fast på hovedet af et bestøvende insekt, der transporterer støvkornene til støvfan­get på en anden blomst. Det danske navn trådspore kommer af, at hver af de rødlilla blomster har en lang, buet, trådformet spore.

Trådspore er en orkidé, som man kan være så heldig at finde i den danske natur på fugtige enge med kalkholdig jord. Den var tidligere ret almindelig på Øerne, men er nu sjælden, bl.a. fordi jorden på mange af dens vokse­steder er blevet drænet. Man kan også finde den i Alperne, Appenninerne og Pyrenæerne. Den har to hånddelte knolde, hvorfra der om foråret frem­kommer en ca. 40 cm høj stængel med smalle, lancetformede blade og et langt aks af små, svagt duftende blom­ster, som springer ud i juni-juli, be­gyndende fra neden. Der findes en

endnu sjældnere form, som har hvide blomster.

 

Trådspore (Gymnadenia) er en fredet orkidé, som af og til træffes i den danske natur. Lad være at plukke den eller grave den op!

 

Vækstkrav: Det er muligt at dyrke trådspore i haven, men kun, hvis man kan give den de ganske specielle for­hold, den kræver. Jorden skal være konstant fugtig og kalkholdig som f.eks. på et engdrag langs et vandløb. Finder man planten i naturen, bør man være opmærksom på, at den er fredet; man skal lade den stå uforstyrret!

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.821 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Mette Frederiksen for en rigsret i Minksagen?

Effektiv reklame - klik her