Logo

Tragtsnerle - Ipomoea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Tragtsnerle - Ipomoea

Tragtsnerlerne er en- eller flerårige, slyngende urter, sjældnere buske eller træer. Kun en enkelt art kan dyrkes på friland her i landet; men flere arter egner sig for varm hus eller koldhus. Blomsterne er store og minder om snerle blomster med en foldet, snoet krone, der er helt sammenvokset uden frie flige; tragtsnerlens blomster ad­skiller sig dog ved at have en mere fladkravet krone med et langt, snævert kronrør. Blomsterne sidder enligt, af og til i kvaste i bladhjørnerne. Frugten er en kapsel med få frø.

 

Tragtsnerle (Ipomoea purpurea) er en rigt blomstrende slyngplante på friland.

 

Arter:

Ipomoea learii fra tropisk Ame­rika er velegnet til dyrkning i fugtigt varmhus eller vinterhave. Planten er flerårig, hurtigtvoksende og med knoldformede rødder. Bladene er trelappede og hjerteformede. Arten er meget rigtblomstrende, i august-okto­ber, og blomsterne er samlet i større stande; kronen er dybt purpurlilla. Planten skæres kraftigt tilbage om for­året, før væksten begynder, og forme­res ved stiklinger.

 

Ipomoea learii egner sig kun for dyrkning i hus.

 

Ipomoea purpurea, ligeledes fra tropisk Amerika, kan dyrkes på friland. Plan­ten er enårig og 3-4 m høj, Bladene, der har ret bløde hår, er spidst hjerte­formede; blomsterne hos stamformen er ca. 6 cm lange, brede og purpurrøde. Den enkelte blomst holder kun en enkelt dag, deraf det svenske navn »blomman for dagen«. En lang række sorter dyrkes; de adskiller sig bl.a. i blomsterfarven, der kan være hvid, mørkeblå, mørkt purpur, himmelblå eller i andre farver, bl.a. med gult svælg og blå krave. Varieteter med fyldte blomster eller hvidbrogede bla­de egner sig til pottekultur. Blomstring i juni-september. Denne tragtsnerle formeres ved frø, der sås i hus i marts i potter; planterne ompottes og udplan­tes efter afhærdning i slutningen af maj. Frøet kan også sås direkte på friland i maj; men planten vil da blom­stre senere.

 

Andre arter: Tragtsnerle er i nær slægt med quamoclit (Quamoclit loboda) og sødkartoffel (Ipomoeen batatas), se dis­se artikler.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (14 stemmer)
Siden er blevet set 3.602 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!