Logo

Tragtsnerle - Ipomoea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tragtsnerle - Ipomoea

Tragtsnerlerne er en- eller flerårige, slyngende urter, sjældnere buske eller træer. Kun en enkelt art kan dyrkes på friland her i landet; men flere arter egner sig for varm hus eller koldhus. Blomsterne er store og minder om snerle blomster med en foldet, snoet krone, der er helt sammenvokset uden frie flige; tragtsnerlens blomster ad­skiller sig dog ved at have en mere fladkravet krone med et langt, snævert kronrør. Blomsterne sidder enligt, af og til i kvaste i bladhjørnerne. Frugten er en kapsel med få frø.

 

Tragtsnerle (Ipomoea purpurea) er en rigt blomstrende slyngplante på friland.

 

Arter:

Ipomoea learii fra tropisk Ame­rika er velegnet til dyrkning i fugtigt varmhus eller vinterhave. Planten er flerårig, hurtigtvoksende og med knoldformede rødder. Bladene er trelappede og hjerteformede. Arten er meget rigtblomstrende, i august-okto­ber, og blomsterne er samlet i større stande; kronen er dybt purpurlilla. Planten skæres kraftigt tilbage om for­året, før væksten begynder, og forme­res ved stiklinger.

 

Ipomoea learii egner sig kun for dyrkning i hus.

 

Ipomoea purpurea, ligeledes fra tropisk Amerika, kan dyrkes på friland. Plan­ten er enårig og 3-4 m høj, Bladene, der har ret bløde hår, er spidst hjerte­formede; blomsterne hos stamformen er ca. 6 cm lange, brede og purpurrøde. Den enkelte blomst holder kun en enkelt dag, deraf det svenske navn »blomman for dagen«. En lang række sorter dyrkes; de adskiller sig bl.a. i blomsterfarven, der kan være hvid, mørkeblå, mørkt purpur, himmelblå eller i andre farver, bl.a. med gult svælg og blå krave. Varieteter med fyldte blomster eller hvidbrogede bla­de egner sig til pottekultur. Blomstring i juni-september. Denne tragtsnerle formeres ved frø, der sås i hus i marts i potter; planterne ompottes og udplan­tes efter afhærdning i slutningen af maj. Frøet kan også sås direkte på friland i maj; men planten vil da blom­stre senere.

 

Andre arter: Tragtsnerle er i nær slægt med quamoclit (Quamoclit loboda) og sødkartoffel (Ipomoeen batatas), se dis­se artikler.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (17 stemmer)
Siden er blevet set 5.109 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her