Logo

Treblad - Trillium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Treblad - Trillium

Samtlige 30 arter kendes på, at de har 3 løvblade; undertiden sælges de dog også under navnet skovlilje. Treblad stammer fra Nordamerika og Asien, hvor de findes fra Japan til Himalaya. De fleste arter har en tyk, kødet rod­stok. På hver af stilkene sidder der tre løvblade under en seksbladet blomst med 6 støvdragere. Blosterbladene sid­der i to kranse, og de tre nederste er i reglen grønne, mens de tre øverste på de dyrkede arter er hvide, røde eller gullige.

 

I havens »skovbund« er blomstrende treblad (Trillium grandiflorum) og vibeæg (Fritillaria meleagris) velegnede.

 

Vækstkrav: Treblad er skovbundsplan­ter, som trives bedst i en løs, humusrig, noget fugtig jord i halvskygge, gerne under høje træer eller buske. De finder sig dog også gerne til rette i et staude­bed eller på den skyggede side af stenbedet, og hvor de trives godt, breder de sig gerne frodigt.

 

Formering: Treblad kan formeres ved frø; men det er ofte en noget langvarig proces, idet frøene først må udsættes for frost og derefter spirer og vokser meget langsomt; ofte går der 5 år, før frøplanterne kommer i blomst. Man kan forkorte tiden med et år ved at lægge frøene i dybfryseren en 14 dages tid inden udsåningen. Kraftige planter kan deles om efteråret; men rodstok­kene bør behandles med forsigtighed.

 

Den mest dyrkede treblad er Trillium gran­diflorum. Sorten 'Roseum' har lyserøde blomster.

 

Arter:

Trillium erectum fra Nordameri­ka bliver 30-40 cm høj. Den har smuk­ke, purpurrøde blomster i maj, men desværre tillige en stram og ubehagelig duft.

 

Trillium grandiflorum fra Nordamerika er den mest dyrkede art. Den bliver omkring 30 cm høj og fremkommer i maj-juni med store, hvide blomster, som bliver svagt lyserøde, før de vis­ner. Der findes en havesort, 'Roseum', med lyserøde blomster og en anden, 'Plenum', med fyldte blomster.

 

Trillium sessile bliver 20-30 cm høj og har ret små hvide, undertiden rødstri­bede blomster i maj. Af Trillium chlo­ropetalum fra California har man udviklet havesorterne 'Luteum' med gule blomster og 'Rubrum' med røde blom­ster. Der findes et par yderligere arter, som næppe dyrkes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (26 stemmer)
Siden er blevet set 7.111 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1312914-03-2021 18:35:32 Harald Lehmann
Der er ca. 45 arter.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her