Logo

Tvetand - Lamium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tvetand - Lamium

Slægten består af en- eller flerårige urter, hvoraf nogle er vildtvoksende, mens andre dyrkes som stauder i ha­ven. Det botaniske slægtsnavn Lami­um er et gammelt latinsk navn for døvnælde; det formodes at stamme fra græsk laimos = svælg og skulle henty­de til de tolæbede blomster med deres åbne svælg.

De fleste arter bliver ikke højere end ca. 50 cm og endda kun under optimale vækstbetingelser. Bladene er oftest hjerteformede med groft savtakket rand og meget hårede, men uden næl­dens karakteristiske brændehår. Blom­sterne sidder i tætte, indbyrdes adskilte kranse i de øverste bladhjørner; bæge­ret er næsten regelmæssigt med 5 spid­se flige, kronen har langt rør og hvæl­vet, hjelmformet overlæbe samt trefli­get underlæbe. Hos en del arter er underlæbens to sideflige meget små og løber ud i to spidse tænder, heraf navnet tvetand.

 

Plettet tvetand (Lamium maculatum) er en lille staude, som breder sig med underjordiske udløbere til alle sider.

 

Vækstkrav: Lamium-arterne er meget hårdføre planter, der breder sig kraf­tigt ved underjordiske udløbere. De dyrkes, eller findes i naturen, bedst på almindelige næringsrige muldjorder, der ikke må være for tørre, og halv­skygge foretrækkes frem for direkte sol.

 

Pleje: Egentlig pleje er kun aktuelfor de dyrkede arter, og oftest består plej­en udelukkende i udtynding af planter­ne, så at de ikke breder sig ind over andre stauder.

 

Arter:

Døvnælde (Lamium album) er vildtvoksende på fugtige, næringsrige jorder. Bladene ligner brændenældens blade, men da de er uden brændhår, kan de ikke brænde. Heraf det danske navn.

 

Hvid tvetand eller døvnælde (Lamium album) er 25-50 cm høj, flerårig, med skarpt firkantede stængler og kortstil­kede, æg-hjerteformede og groft sav­takkede blade med mange hår. Blom­sterne er hvide og sidder i 10-20- blomstrede kranse i de øvre bladhjør­ner fra maj til august. Det er en almindelig plante, der foretrækker halvskygge, ofte ved gærder eller langs veje omkring bebyggede steder, hvor jorden er kvælstofrig og delvis fugtig.

 

Liden tvetand (Lamium amplexicaule) er ret spinkel og opnår en højde på 10- 25 cm. Den er enårig med en opstigen­de, fra grunden grenet stængel og har nyreformede, rundtakkede eller hånd­lappede blade, hvoraf de nedre er langstilkede og de øvre ustilkede. Blomsterne er rosenrøde og: sidder i adskilte kranse; de er fremme i maj­august. Planten vokser som ukrudts­plante i haver eller på marker på næringsrig og kalkholdig jordbund.

 

Guldnælde (Lamium galeobdo­lon eller Lamiastrum galeobdolon), se artiklen Guldnælde.

 

Plettet tvetand (Lamium maculatum) ligner i vækst meget døvnælde (Lami­um album). Den dyrkes som staude og bliver 30-40 cm høj med hjerteforme­de, savtakkede blade med grålige mid­terbånd på langs af disse. Blomsterne er rosenrøde og fremkommer i kranse i juni. Arten foretrækker en ret lys vok­seplads og sætter særdeles mange un­derjordiske udløbere, der kan være til stort besvær for dens naboer.

 

Rød tvetand (Lamium purpureum) er en enårig, 15-30 cm høj, fra grunden grenet plante med bueformede, opsti­gende og ofte rødligt anløbne skud. Bladene er stilkede, hjerteformede med rundtakket rand. Blomsterne er purpurrøde og sidder samlet i tætte kranse i de Øvre bladhjørner. Planten er i Danmark vildtvoksende som ukrudtsplante. Den findes oftest på næringsrige, gerne kalkholdige jorder i halvskygge.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,6 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.428 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her