Logo

Ulvefod - Lycopodium clavatum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ulvefod - Lycopodium clavatum

I tidligere jordperioder udgjorde træ­agtig ulvefod skovbevoksningen sam­men med koglepalmer, bregne træer og padderokker; i vore dage er de fleste ulvefod lave, krybende urter med sted­segrønne, nåleformede eller skælfor­mede blade, der ender i en hårspids. Skudspidserne får derved en vis lighed med en lille bitte, håret dyrepote, heraf både det danske og det botaniske navn (græsk lykos = ulv og podion = lille fod). Sporehusene er samlet i stilkede aks i spidsen af grenene; i sporehusene dannes ved reduktionsde­ling myriader af bitte små sporer, som spredes med vinden; hver spore udvik­ler en forkim, hvis hunlige celler efter befrugtning udvikler den egentlige kimplante. Forkimen er underjordisk og lever i symbiose (samliv) med for­skellige svampe i jordbundens mikroflora. De fine sporer danner et gult pulver, som kaldes heksemel, fordi sporerne ved antændelse forbrænder livligt uden røgudvikling og tilsynela­dende uden at efterlade aske; det ud­nyttedes tidligere til fremstilling af lyn­pulver til teaterbrug samt til fyrværke­ri. I lægekunsten har heksemel været benyttet til tør opbevaring af piller, idet sporerne ikke optager væde; i trolddomsmedicinen har hekse mel desuden været anvendt som børnepud­der og som middel mod nældefeber.

 

Ulvefod (Lycopodium clavatum) vokser kun på fugtig hedejord. Den udvikler dels vegetative skud med nåleformede blade, dels fertile skud med et ovalt aksformet sporehus i spidsen.

 

Vækstkrav: I Danmark vokser ulvefod især på hedebakker med lav lyngvegetation, i lysninger i nåletræsplantager og på fugtige skråninger.

 

Beslægtede arter: Ulvefod er ret nært beslægtet med dværgulvefod (Selaginella), se denne artikel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.919 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her