Logo

Vidunderblomst - Mirabilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vidunderblomst - Mirabilis

Det botaniske slægtsnavn Mirabilis vidunderlig og hentyder ligesom det danske navn vidunderblomst til de mange bemærkelsesværdige egenska­ber, som planten er i besiddelse af. Den underjordiske knold er i stand til at spire og sætte blomst uden tilskud af næring og vand, og blomsterne, der på samme stængel kan være forskelligt farvede, er om dagen tilsyneladende visne, men vil om aftenen igen folde sig ud og blomstre hele natten for den følgende morgen at falde sammen. Slægten består af ca. 24 arter, der alle er vildtvoksende i Nordamerikas sydli­ge stater samt i Mellem- og Sydameri­ka til Peru og Chile. Roden er tyk og opsvulmet, bladene glatte, ægformede og spidse. Blomsterne har kun et blo­ster, men er omgivet af bægerlignende svøbblade; der er 3-5 støvdragere og 1 frugtblad. Frugten er en tyndskallet nød, som ved frugtmodningen er omgi­vet af den nederste del af blosteret, der nu er hårdt og slutter tæt omkring frugten.

 

Vækstkrav: Vidunderblomst kræver sol og vokser bedst i en varm, kalkrig, let muldjord.

 

Pleje: Planten er flerårig med en knold som Dahlia og kan behandles som denne; den tages op om efteråret, opbevares frostfrit i tørvestrøelse vin­teren igennem og udplantes det følgen­de forår; sådanne planter bliver krafti­gere og er mere rigtblomstrende end de planter, der formeres ved frø, en metode, der anvendes meget. Frøet sås på blivestedet i maj eller i varmhus i kasser i marts, pottes, afhærdes og udplantes i juni med ca. 50 cm's af­stand. Blomsten placeres i grupper og i rabat.

 

Vidunderblomst (Mirabilis jalapa) springer ud i gråvejr og om aftenen.

 

Arter:

Mirabilis jalapa fra Peru og Mexico er den eneste art, der anvendes som prydplante. Den er opretvoksen­de, busket og med gaffelgrenede skud; højden er 75-100 cm. De 1-2 cm lange, tragtformede blomster er omgivet af 5 svøbblade. Den oprindelige art har røde blomster; men der findes former med blomster i hvide, gule eller røde nuancer og med højere eller lavere vækst; alle blomstrer fra juli til septem­ber.

 

Mirabilis longifolia er vildtvoksende i Mexico. Den har vellugtende, hårede blomster med kort blosterrør og smal krave i hvidlige, rosa eller lilla farver. Den blev tidligere anvendt som pryd­plante i haver og er blevet krydset med Mirabilis jalapa, men findes nu kun i botaniske haver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (64 stemmer)
Siden er blevet set 14.153 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1291922-04-2020 15:56:53 Kim Normann
Interessant side

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her