Logo

Vippeblomst - Alonsoa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Vippeblomst - Alonsoa

Alonsoa omfatter ca. 20 arter, alle vildtvoksende i tropisk Amerika; de fleste er halvbuske, og nogle er en­ eller flerårige urter. De arter, der dyrkes, er halvbuske, men benyttes oftest som enårige sommerplanter; alle er meget smukke med iøjnefaldende smukke blomster og kønt løv. Stæng­len er firkantet og ender i en lang, opret, åben klase med svagt uregel­mæssige, femtallige blomster; kronen er hjulformet med en kort spore.

 

Vækstkrav: Planterne fordrer en varm, beskyttet plads i haven i let jord og er solelskende.

 

Pleje: Frø sås i marts-april i halvvarm bænk eller i hus, prikles og udplantes i maj-juni. De ca. 15 cm store planter knibes for at opnå en mere busket vækst.

 

Anvendelse: I bed eller som pottekul­tur til blomstring i stue eller på varm altan. Potteplanterne kan eventuelt overvintre i en kølig stue eller i koldhus.

 

Arter:

Alonsoa acutifolia fra Peru bli­ver 60-80 cm høj med en busket vækst. Bladene er bredt lancetformede, og de store blomster er cinnoberrøde. Der findes en hvidblomstret varietet.

 

Alonsoa linearis fra Peru bliver 30-45 cm høj med en mangegrenet, tæt, busket vækst. Bladene er linjeforme­de, spidse, og blomsterne orange- til tomatrøde; planten er meget rigtblorn­strende.

 

Alonsoa warchewiczii fra Peru sælges ofte under navnet Alonsoa grandijlora. Denne ca. 50 cm høje art er den almindeligst dyrkede og formeres let ved frø; den har en busket vækst med rødligbrune stængler og skarlagen- el­ler cinnoberrøde, store blomster i juli-­oktober.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 830 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Hvide Roser - Jomfruroser - Rosa x AlbaAlbaroserne, som er vildtvoksende i Kaukasus og på Krimhalvøen, kan være opstået gennem en...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os