Logo

Vorterod - Ranunculus ficaria 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vorterod - Ranunculus ficaria 2

Vorterod har fået sit navn, fordi man tidligere brugte saften af rodknoldene mod vorter. Selvom denne saft, som indeholder alkaloidet protoanemonin, ved påsmøring kan give en sviende fornemmelse i huden, er virkningen nok tvivlsom. ficaria = figenformet hentyder til rodknoldenes aflange form. Hos vorterod er nogle af rødder­ne omdannet til rodknolde eller amme­rødder, dvs. rødder, som indeholder oplagsnæring. Fra den øverste del ud­springer allerede i marts de 10-25 cm høje stængler med friskgrønne, glin­sende, hjerteformede blade og gule blomster, som er blandt de første, bierne kan besøge om foråret.

 

Vorterod (Ranunculus ficaria) har aflange rodknolde, hvis saft i gamle dage anvendtes som middel mod vorter.

 

Bladene hos vorterod er hjerteformede, og de danner efter afblomstringen et smukt bunddække.

væddeløber

 

Vækstkrav: Vorterod findes mange steder i den danske natur; til havebrug er den anvendelig som bunddække­plante under busketter eller høje træ­er, hvor der er skygge og fugtighed; den kan dog også anvendes på en velafgrænset plet i stenbedet.

Den foretrækker en humusrig jord, men vokser i al slags havejord, og man skal være forsigtig med, hvor. man planter arten, da den let udvikler sig til et besværligt ukrudt, dels fordi det er svært at begrænse rodknoldenes vækst, dels fordi den formerer sig vældigt ved spredning af de mange små yngleknol­de, som udvikler sig i bladhjørnerne efter afblomstringen. Underarten Ra­nunculus ficaria ssp. fertilis danner ik­ke yngleknolde. Der findes varieteter med hvide og fyldte blomster; anbefa­lelsesværdig er især Ranunculus ficaria var. aurantiacus, der er meget lavtvok­sende og har spættede grønne blade og skinnende orangegule blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.537 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her