Logo

Æblerose - Rosa rubiginosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Æblerose - Rosa rubiginosa

Æbleroserne kendes på den fine æble­duft, som stammer fra kirtler på blade­nes underside. Duften bliver særlig stærk i regnvejr og når man gnider bladene mellem fingrene. Når kirtler­ne tørrer ind, bliver de rustfarvede;

heraf det botaniske artsnavn rubigino­sa = rustbrun. Tidligere kaldte botani­kerne den Rosa eglanteria efter det franske eglantier = vild rosenbusk. Grenene er særdeles tornede og dan­ner hurtigt et fuldstændig uigennem­trængeligt krat. Blomsterne er enkle, lyserøde med lysere midte. Hybenfrug­terne er ret små, skarlagenrøde, helt glatte eller med spredte kirtler på stilken.

 

Æblerose (Rosa rubiginosa) er oprindelig en vildrose, hvoraf der nu findes mange sorter, alle med en fin æbleduft.

 

Vækstkrav: Som de fleste vildroser stiller æbleroserne ikke store krav til jordbunden; men de trives bedst i en let jord og helst i fuld sol.

 

Pleje: Æblerose formeres ved frø, som stratificeres (opbevares i fugtigt sand vinteren over) og udsås i let og porøs jord. Plejen indskrænker sig til udtyn­ding af de ældste skud, som fjernes med et Ørne næb ved basis, når planten bliver for tæt og riset. Derimod skal æblerose ikke beskæres.

 

Anvendelse: Æblerose er en fortrinlig busketplante, især i fritidshaver eller større parkområder, hvor plejeniveau­et er det mindst mulige. Som fuglekrat er æblerose særlig egnet; de tætte buske giver de fleste småfugle gode muligheder for redebygning og uden for yngletiden for overnatning. Om efteråret og vinteren er hybenfrugter­ne meget efterstræbt af bærædende fugle. På grund af sin oprette vækst kan æblerose også anvendes som uklip­pet hæk, f.eks. omkring fritidshaver.

 

Sorter: 'Amy Robsart' har halvfyldte, klart lyserøde blomster med lysere, ofte helt hvid midte. Skarlagenrøde hyben. 'Anne of Geierstein' har mørkt karminrøde blomster med gul midte. Skarlagenrøde hyben. 'Flora McIvor' har kun lidet duftende blade. Blom­sterne er lyserøde med hvid midte. 'Julia Mannering' har enkle eller halv­fyldte blomster i en ren rosenrød farve. 'Lady Penzance' er fremkommet 1894 ved en krydsning mellem æblerose og en sort af gul rose (Rosa foetida 'Bico­lor'). Dens blomster er enkle, laksrøde eller lyst kobberrøde med en smuk glorie af gule støvdragere. 'Lord Pen­zance' er en krydsning mellem æble ro­se og Rosa harisonii. Blomsterfarven er lidt blegere end hos 'Lady Penzan­ce', nærmest sart gyldenrosa med blegt citrongul midte. 'Manning's Blush' er ikke særlig kraftig i væksten og bliver sjældent mere end 120 cm høj. Knop­perne er sartrosa, og i udspring er den tætfyldte blomst næsten hvid med et svagt lyserødt skær. Den har været dyrket siden 1799. 'Meg Merrilies' er en kraftig busk, indtil 3 m høj. De halvfyldte blomster er karminrøde.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (13 stemmer)
Siden er blevet set 7.774 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
278802-07-2011 09:08:18 J. Jepsen
Meget hårdfør som hæk - og let at klippe på trods af tornene. Præsenterer flot efter klipning og kan minde lidt om klippede vinstokke i Frankrig.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her