Logo

Avnbøg - Carpinus betulus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Avnbøg - Carpinus betulus

Avnbøg er et skovtræ, som kan blive op til ca. 20 m højt. Kronen er noget uregelmæssig, og de unge grene giver træet et kroget udseende.

Barken er glat og brunlig med grå striber. De unge kviste er dunede med spidse, noget udstående knopper. Bladene er indtil ca. 12 cm lange og 7-8 cm brede, ægformede, og med en ret kort stilk. Bladranden er dobbelt savtakket. Bladnerverne er næsten parallelle, og bladet får ofte karakter af et vaskebræt. Bladenes farve er matgrøn og bliver gulbrun ved løvfald. Løvspringet kommer lidt efter bøgens. Blomsterne sidder i rakler. Hanrakler­ne er ret korte, men giver meget støv. Hunblomsterne sidder to og to mellem lange rakleskæl; støvfangene er røde og store.

Frugterne er små, furede nødder med en trefliget avne, som virker som svæ­veplan ved frøspredningen. Denne av­ne minder i form om en hellebard. Her i landet vokser avnbøgen vildt i de milde egne på Lolland, Falster og Bornholm. Træet er almindeligt plan­tet overalt i landet og anvendes især som hækplante.

Avnbøg holder af en god muldrig jord, som ikke bliver for tør. Den er meget vindfør og tåler en del skygge. Den synes meget tolerant over for forurenet byluft og synes også at kunne tåle vejsalt med rimelighed.

Den almindelige avnbøg formeres ved frø.

Plantning bør ske i vinterhalvåret. Man bør kun plante unge planter, da ældre vil have svært ved at komme i gang igen. Vil man have større træer til plantning, må de i planteskolen være tiltrukket som containerplanter. Af­standen mellem avnbøge i parker og alleer bør være 15-20 m, så der er plads til en ordentlig udvikling af kronen.

 

Avnbøg giver en tæt hæk. De gyldenbrune blade bliver siddende vinteren over, og tidligt om foråret kan man sidde i læ på bænken og slikke solskin.

 

Langt de fleste planter af avnbøg bru­ges til hække. Der plantes kun unge planter, og der bruges 4-5 planter pr. løbende meter. De første år klippes den unge hæk kun i siderne. Toppen skal man helst lade i fred, til den er oppe i den ønskede højde. Ved klip­ningen holdes avnbøg på et ungdoms­stade. Dette medfører bl.a., at bladene bliver siddende på hækken vinteren over. Hækkene står gyldentbrune fra efteråret til næste års nye blade kom­mer. Dette kan være meget rart på solrige vinter- og forårsdage.

 

Den almindelige avnbøg er ikke veleg­net til den mindre have. Der findes en slank varietet, Carpinus betulus 'Fasti­giata', pyramideavnbøg. Den har en opret, søjleformet vækst og vil være god til mange haver og som solitærtræ på en begrænset vokseplads. Denne varietet formeres ved podning.

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (16 stemmer)
Siden er blevet set 7.058 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her