Logo

Beskæring – Afkortning af nyvækst

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Beskæring – Afkortning af nyvækst

Sådan skal en gyvel se ud - god/fyldt med blomster over det hele. Hvis den ikke beskæres, så den bevarer denne form, vil den sandsynligvis blive nøgen for neden med blomster øverst oppe på lange skud

 

Gyvel bliver normalt høj og ranglet, hvis den ikke beskæres regelmæssigt fra et tidligt tidspunkt. En årlig beskæring når blomsterne er visne, holder den køn år efter år.

Artikel billede

Visse planter, som gyvel, vil blive høje og ranglede, hvis de ikke beskæres årligt, men de skyder ikke let fra gammelt træ. De yngste og mest grønne skud forkortes med ca. halvdelen efter blomstring.

 

Artikel billede

A. Det bedste tidspunkt at beskære gyvel på er så snart som muligt efter blomstring Det giver god tid til nyvækst, før blomstringen næste forår.

 

Artikel billede

B. Skuddene, der udvikledes forrige sommer, afkortes med ca. halvdelen. Det er normalt let at kende sidste sommers vækst, da den er blegere og mere bøjelig end ældre træ.

 

Artikel billede

C. Undgå at skære tilbage til mørkt, ældre træ, da der sjældent udvikles nye skud herfra. Fjern den nyeste tilvækst - som blev produceret sidste sommer.

 

Artikel billede

D. Set på afstand vil der ikke være nogen synlig forskel på planten før og efter beskæring, men den vil blive en del kønnere og mere kompakt. Den egentlige fordel vil vise sig i løbet af årene, hvor planten vil blive mindre nøgen og ranglet.

 

BEGYND TIDLIGT

Vent ikke til gyvelen er høj og træagtig, før den beskæres. Den omtalte teknik virker kun, hvis man begynder, mens planten stadig er ung. Det er vanskeligt at forynge en gammel gyvel, som allerede er høj og nøgen. Det er bedre at erstatte den med en ny og sørge for, at den beskæres som omtalt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (30 stemmer)
Siden er blevet set 8.042 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1262520-04-2019 12:12:17 Helle Helsingør
Æblekerne i jord - vupti et lille træ på 20 cm. - hvad gør jeg ? Skal det klippes ned - nippe blade eller lade det være? Det er bare så sjovt. Det samme med citronkerne !
376501-08-2015 10:34:29 Dorte Engelund
Herligt med god besked og billeder

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her