Logo

Beskæring – Planter med gråt løv

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Beskæring – Planter med gråt løv

Planter med grå blade, som denne Senecio (nu mere korrekt kaldt Brachyglottis), tager sig bedst ud med mange nye skud på en kompakt plante, Forudsat, at den beskæres årligt fra den er ung, kan den bevare sit gode udseende, Den kommer til at se rodet og forsømt ud, hvis den ikke beskæres.

 

Mange planter med gråt løv bliver grimme, hvis de får lov at blive gamle og ranglede. En årlig beskæring vil holde dem kompakte og tæt besat med blade. Den kraftige beskæring, som anbefales til Santolina, bruges kun, hvis man begynder med unge planter. Hvis der skæres tilbage til meget gammelt træ udvikles muligvis slet ikke nye skud eller formen ødelægges. Hvis planten er gammel, afkortes sidste års vækst til 5-10 cm over det forveddede skelet.

 

Artikel billede

Hvis buske med grå blade - som cypresurt, Santolina chamaecyparissus - beskæres hårdt hvert forår, kan de bevare deres kompakte form. Man kan skære i gammelt ved, hvis der er unge skud på vej under det sted, hvor der skæres,

 

Artikel billede

Små planter som cypresurt, Sontolina chamaecyparissus, kan beskæres hårdt forudsat, at de ikke er alt for gamle og forveddede. Det bedste tidspunkt er tidligt forår, Hvis der er nye skud på vej fra neden af planten kan skuddene skæres tilbage til 5-10 cm over jorden.

 

Artikel billede

Der skæres lige over et ungt skud eller en knop, som er ved at skyde. Skær ikke tilbage i træ, som er meget gammelt og tykt. Forsøg at nøjes med den hårde beskæring på skud, som blev udviklet sidste sommer. Planterne vil sandsynligvis komme til at se kedelige ud, når beskæringen er slut men i løbet af en måned eller to vil der være udviklet nye skud, som giver en plante, der ser ud som ny.

 

Artikel billede

Løvehale, Phlomis fruticosa er en af de planter, som kan beskæres kraftigt. Det gøres, så snart de nye skud kommer til syne tæt ved jorden, og de gamle skud skæres tilbage til lige netop over de nye skud. Forsøg at skære tilbage til ca. 10 cm over jorden.

 

Artikel billede

Kompakte planter som Senecio greyi kan komme til at se ud som denne, selv efter hård beskæring. Hvis planterne udelukkende dyrkes på grund af løvet, fjernes blomsterne, når de viser sig.

 

GAMLE PLANTER

Gamle planter som er blevet meget forveddede fra neden, egner sig ikke til så drastisk behandling. Her skæres sidste års skud tilbage til en længde på 5-10 cm. Der skæres på et sted, der befinder sig lige over et nyt skud eller en knop, som ser lovende ud.

 

BUSKE, SOM DET ER VÆRD AT FORSØGE SIG MED

Cypresurt, Santotina chamaecuparissus

Brandbæger, Bracbyglottis (Senecio) 'Sunshine'.

 

Artikel billede

Brachyglottis 'Sunshine'.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.386 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her