Logo

Beskæring – Slyngende og selvklatrende planter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dekorative vine skyder voldsomt hvert år. Hvis de beskæres og grenene fordeles jævnt over den plads, der er til rådighed, vil de se kønnere ud.

Dekorative vine skyder voldsomt hvert år. Hvis de beskæres og grenene fordeles jævnt over den plads, der er til rådighed, vil de se kønnere ud.

 

Arter af prydvin, som japansk vinranke, Vitis coignetiae, og almindelig vin, Vitis vinifera 'Purpurea', dyrkes ofte over en pergola eller en gammel bue eller ramme. Medmindre man sørger for metodisk beskæring, vil planterne blive sammenrodede og vanskelige at styre med årene. Det er bedst at forme et skelet af skud, som følger formen af pergolaen eller den ramme, bue eller det spalier, som planten skal dække og derefter beskære årligt, så man får et tæppe af nye skud.

 

Artikel billede

Hvis en klatreplante bindes til en pergola eller lignende, vil den nye vækst falde som kaskader. Disse nye, lange skud skæres tilbage til korte sporer (stabbe) hvert år; når planten er i hvile.

 

VÆGKLATRERE

Artikel billede

A. En velformet plante, som vokser op ad en mur, vil altid bevare sit skelet af skud med god fordeling l en bred vifte.

 

Artikel billede

B. Afkort sidste sommers vækst til ca. to knopper fra de gamle forveddede skud, som udgør plantens skelet.

 

Artikel billede

C. Skær sideskud fra de sporer, som er tilbage fra tidligere beskæring, tilbage til en eller to knopper, idet man vælger en knop, som vender i den ønskede retning.

 

Artikel billede

D. Efter beskæring har man stadig det grundlæggende skelet og de øvrige skud afkortes til korte sporer. Selvom planten vil se forholdsvis nøgen ud efter beskæring, vil der kun gå få måneder, før der vil være mængder af nye skud.

 

PLANTER TIL PERGOLAER

Artikel billede

Hvis hovedskuddene føres langs toppen af de vandrette bjælker, indtil de når den ønskede længde, vil den efterfølgende beskæring foreneles. Hver vinter skæres foregående sommers vækst tilbage til en eller to knopper, så planten bevarer sit kønne udseende og ikke breder sig ukontrolleret.

 

Artikel billede

I årenes løb vil der dannes korte sporer (stabbe) langs hovedstammen. Ved at skære tilbage til disse hver vinter får man et nyt gardin af nye skud hver sommer uden sammenfiltret vækst. Hvis sporesystemet bliver for tæt fjernes nogle af sporerne for al begrænse antallet af sommerskud.

 

SELVKLATRENDE PLANTER

En del klatreplanter, som vedbend og vildvin, kan kræve årlig begrænsning, så de for eksempel ikke begynder at lukke afløb, render ind under tagsten, dækker vinduer eller breder sig ud over vægge, som man ønsker at friholde.

 

Artikel billede

A. Planter. som klatrer ved egen hjælp, som vedbend og vildvin, kan komme meget højt op, hvis de plantes op mod en høj mur, men beskæring begrænser sig normalt til at holde nye skud fri af vinduer eller områder, hvor de kan gøre skade i form af blokering af afløb eller løse tagsten. De vil også brede sig ud over andre mure, hvis de ikke begrænses årligt.

 

Artikel billede

B. Selve beskæringen sker bedst tidligt om foråret, men det kan være nødvendigt at bruge stige for at nå op til de ønskede skud. Hvis nødvendigt trækkes skuddene fri af muren eller støtten, så man kan komme til at bruge beskæresaksen. Der skæres simpelt hen så langt tilbage, at der bliver plads til den forventede årsvækst Hvor meget afhænger af planten og dens placering, men man har normalt et godt erfaringsgrundlag fra foregående år.

 

Artikel billede

Selvom det er tydeligt, at der er sket en beskæring, vil nyvækst forår og tidlig sommer hurtigt mildne virkningen. På denne mur er det acceptabelt med en lige kant efter beskæring, men omkring vinduer er det måske at foretrække at skære skuddene tilbage i forskellig grad for at undgå et klippet eller alt for retlinet udseende.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (11 stemmer)
Siden er blevet set 9.546 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1093611-03-2017 08:29:41 Charlotte Lassesen
Vi er for nyligt flyttet i et 5 år gammelt hus. Her er lavet en slags pergola med 4 træer, som allerede er begyndt at danne tag, da det er blevet passet af en gartner hvert år. Nu står "taget" med en masse nye skud, som stritter lige i vejret. Vi er klar over, at en del af disse skud skal bindes ned til ståltrådsnet, der holder det nuværende, men spørgsmålet er nu, om vi må klippe nogle af de mange skud af?
106626-04-2014 11:08:40 Bodil Ribel
Virkelig gode oplysninger

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her