Logo

Beskæring – Storblomstrede roser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvis den storblomstrede rose blev beskåret korrekt, kan man forvente ensartet, sund vækst og mange perfekte blomster.

Hvis den storblomstrede rose blev beskåret korrekt, kan man forvente ensartet, sund vækst og mange perfekte blomster.

 

Storblomstrede roser, også kendt som tehybrider, har normalt store, dobbelte blomster. Efterhånden som nye sorter er udviklet, er forskellen mellem storblomstrede roser og floribundaroser mindre tydelig. Et godt rosenkatalog vil normalt kunne fortælle om rosen er en storblomstret sort, men det betyder ikke så meget, når vi tænker beskæring. Der vil sandsynligvis stadig komme et godt resultat ud af det, selvom en storblomstret rose beskæres, som om den var en floribundarose. Man kan tage det helt roligt (se Af med hovedet herunder).

Artikel billede

Fjern alle dårligt placerede, syge eller døde skud (vist som brunt på tegningen) tæt ved grunden. Alle andre hovedskud afkortes med ca. halvdelen.

 

Artikel billede

A. Storblomstrede roser ser meget forskellige ud med og uden regelmæssig beskæring, og hvis de ikke beskæres. Denne rose er blevet beskåret en gang om året og er ikke specielt tæt. Hvis man har en rose, som ikke er blevet beskåret i mange år, skal der fjernes mere dødt træ og krydsende skud, men ellers er beskæringen fuldstændig den samme, Begynd med at fjerne døde eller syge skud, Det gør det lettere at se, hvad der endnu mangler at blive gjort.

 

Artikel billede

B. Fjern dårligt placerede, krydsende skud og skud, som sidder for tæt. De fleste af disse kan fjernes helt. men hvis der ikke er mange skud, skæres de tilbage til lige oven over en sund knop, tæt ved grunden. Fjern eller afkort alle meget tynde skud. Hvis der er mange skud fjernes overflødige skud helt, hvis der er få skud foretrækker man måske at skære tilbage til to eller tre knopper fra grunden af skuddet.

 

Artikel billede

C. Alle hovedskud afkortes med ca. halvdelen til 20·25 cm over jorden, Det er ikke kritisk, om der fjernes lige akkurat halvdelen af skuddet. det er vigtigere at benytte sig af personlig erfaring, Tænk på buskens endelige form, Når det er muligt beskæres til en knop, som vender udad så busken bliver mere åben,

 

Artikel billede

D. Sådan kommer rosen sandsynligvis til at se ud efter beskæring. Selv om den ser bar ud på dette tidspunkt, vil ny kraftig vækst hurtigt forandre dens udseende.

 

VILDSKUD ER DÅRLIGT NYT

Ligegyldig hvilken type podet rose man har - floribunda, storblomstret eller patio - så hold øje med vildskud. Det er skud, som udvikles under podestedet, som regel under jordoverfladen. Man kan som regel se, at det er vildskud på udseendet. Bladene ligner ikke sortens blade, og der er normalt syv småblade i stedet for fem.

 

Artikel billede

A. Vildskud fjernes helt, hvilket normalt indebærer at noget af jorden må fjernes først.

 

Artikel billede

B Somme tider kan man trække vildskuddet af planten.

 

AF MED HOVEDET

Artikel billede 

Disse roser blev beskåret med en hæksaks.

Hvis man har mange roser, kan det være tillokkende simpelthen at beskære dem med en hæksaks. For en traditionelt tænkende rosenentusiast er det forfærdeligt bare at forestille sig. Men forsøg med denne hårdhændede metode har vist, at både floribundaroser og storblomstrede roser faktisk godt kan give et bedre resultat end med traditionel beskæring.

Der kan dog på lang sigt være nogle ulemper: Buskene kan blive alt for tætte, der kan opstå flere sygdomme på grund af den mere tætte vækst, og døde skudspidser fjernes ikke individuelt fra hver enkelt plante. Men af hensyn til havens generelle udseende er det værd at forsøge sig med denne metode, især hvis man fjerner døde eller syge skud efter beskæringen. Selvom en elektrisk hækklipper vil spare tid kan man akkurat lige så godt bruge en manuel hæksaks.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (15 stemmer)
Siden er blevet set 9.811 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1382103-11-2023 21:06:14 Benny Hansen
Jeg har fået en Staude der blomstrer lige nu her i November; den er ca. 50 cm høj med Marguerit lignende lysviolette Blomster der er ca. 5 - 6 cm store; hvad hedder denne Plante???

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her