Logo

Beskæringsprincipper

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Beskæringsprincipper

Der er sandsynligvis mange forskellige buske i din have, men principperne for beskæring er forholdsvis få og lette at huske. Hvis du har fået fat i det grundlæggende, vil du normalt være i stand til at klare beskæringen uden større bekymring - selvom planten ikke ligner den, du ser på billedet.

 

KONTROL AF FORM

Man kan påvirke buskens form ved beskæring. Hvis bladene, og derfor de knopper som udvikler sig til skud, sidder over for hinanden, vil beskæring stimulere knopparret bag snittet til at udvikle sig.

Hvis bladene sidder spredt langs skuddet, vil kun et enkelt skud overtage længdevæksten, som vil blive i den retning, som knoppen under snittet er rettet imod. Skuddets vækstpunkt producerer væksthæmmere, som begrænser udviklingen af de knopper, som sidder længere nede. Ved beskæring fjerner man skudspidsen, og knopperne under skudspidsen er ikke længere hæmmet og derfor i stand til at erstattet det eller de fjernede skud. Husk på det, når en busk skal formes.

 

SÅDAN LAVES ET KORREKT SNIT

Artikel billede

A. Lad et ganske kort stykke på ca. 6 mm være tilbage over knoppen og skåret i en vinkel, så fugtigheden løber bort fra knoppen og ikke ned mod den.

 

Artikel billede

B Et snit som dette kan give problemer. Den lange stab (stykket oven over knoppen) vil udsultes og sandsynligvis gå til. Den kan danne indfaldsvej for svampe og bakterier, som spreder sig.

 

Artikel billede

C. Undgå at skære for tæt til knoppen:

Man kan komme til at skade den fysisk eller" overføre en infektion.

 

Artikel billede

D. Uskarpe beskæresakse eller skødesløs brug kan mase eller flænse skuddet i stedet for at lave et rent snit. Det er en invitation til svampe og bakterier. Stabben er også for lang.

 

Artikel billede

E. Hvis snittet skråner ned mod knoppen, kan det ekstra vand medføre at stænglen rådner.

 

Artikel billede

F. Buske med modsatte blade skal behandles anderledes end buske med spredte blade. Skær stænglen lige over med et snit oven over" et kraftigt knopper.

 

 

Artikel billede

STORE GRENE

Her beskæftiger vi os ikke med beskæring af store træer - hvis du har et stort træ, er det bedst at få en veluddannet anlægsgartner til at foretage beskæringen. Hvis du vil fjerne en lavtsiddende gren fra et lille træ eller fra en stor, gammel busk, kan du følge anvisningen her.

 

Artikel billede

A. For at undgå, at en stor tung gren knækker og måske skader hoved stammen, skæres den af i tre stadier. Først lægges et snit med saven, som går halvt igennem grenen fra undersiden, eller indtil saven begynder at blive svær at trække.

 

Artikel billede

B. Derefter saves fra oversiden et lille stykke længere ude på grenen, så den fjernes.

 

Artikel billede

C. Til slut saves lodret igennem grenen på det sted, hvor tilbageskæringen ønskes. Det vil blive et rent snit, for der er" ikke nogen vægt, som tynger.

 

NYT ELLER GAMMELT TRÆ?

Beskæringsinstruktioner refererer ofte til gammelt eller nyt træ. Selv om udseendet varierer med tidspunktet på året, kan man normalt se om tilvæksten er fra indeværende eller tidligere år både på grund af farven og tykkelsen. Nyt træ er blegere og mere smidigt Gammelt træ er mørkere og mere stift. Læg mærke til stænglerne på en række buske - man lærer hurtigt at genkende årsvæksten på udseendet Det er lettere sent på sommeren, hvor forskellene er tydeligere.

 

Artikel billede

Dette års vækst - grønnere og mere smidigt.

Sidste sommers vækst - mørkere og mindre smidigt.

To år gammelt træ - mørkere, tykkere og mere stift.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (13 stemmer)
Siden er blevet set 3.061 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
386014-11-2015 10:05:16 Alis
Præcise visninger af beskæring, dette forstår man:-)
217926-10-2013 12:24:42 Ado Rasmussen
Instruktiv.
218017-02-2013 12:56:41 d.l.jacobsen
overskuelig og kortfattet forklaring, tak.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her