Logo

Blåbælg - Decaisnea farlgesii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blåbælg - Decaisnea farlgesii

Blåbælg bliver en stor, ret bred busk med tykke, marvfyldte grene og kun få sidegrene. Om vinteren ses på grenene de store, skjoldformede blad-ar og lange spidse knopper. Bladene kom­mer først i maj og bliver ca. 60 cm lange. Bladene er uligefinnede med 13-25 småblade, som er helrandede og 6-14 cm lange. Bladene er grønne på oversiden, men har en stålgråblå un­derside. Ved løvfald bliver bladene brunlige. Blomsterne er i knop glinsen­de rødbrune, men de udsprungne, klokkeformede blomster er grønne. Blomsterstandene kommer i blad­hjørnerne og minder om tomatklaser.

 

Artikel billede

Modne frugter af blåbælg (Decaisnea fargesii). Frugterne ligner tykke ærtebælge og bliver ca. 10 cm lange. Omkring okto­ber får de en kraftig blå farve. Frugterne har været sammenlignet med ligustersværmerens larver, blå­grønne pølser eller godt forfrosne fing­re; 'død mands fingre' kaldes de ofte. De er bæragtige og indvendig fyldt med sorte frø, som er omgivet af en geleagtig, slimet masse. De er spiseli­ge, selvom de ikke ser appetitlige ud. Blåbælg bliver 4-5 m høj og næsten lige så bred. Den bør plantes i en god, muldrig jord i fuld sol og med læ. Den trives ved moderat vanding og gødsk­ning. Halvskygge kan gå an, men kan gå ud over antallet af frugter og disses farve.

Blåbælg kan fryse ned i strenge vintre, men vil skyde igen fra grunden. Bu­sken formeres ved frø. På muldrig jord breder den sig villigt ved selvsåning. Nye planter kan også fås fra rodskud. Beskæring bør ikke foretages, men en udtynding af ældre grene helt ned til grunden giver en fornyelse. Blåbælg kan pynte i busketter i større haver og parker. Bedst bliver den op ad en mur på et lunt sted, og der kan den også bruges i den mindre have. Blåbælg blev fundet af missionærer i Vestkina i 1885. I dens hjemland spises frugterne, der betragtes som en delikatesse, men smagen passer ikke rigtig til europæi­ske ganer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 4.197 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
125630-10-2013 20:06:48 Vibeke Poulsen
Blåbælg bliver 4-5 cm høj? Mon ikke der skulle stå 4-5m! Mmine ca. 3m og 10 år gamle. Og for øvrigt behøver de ikke en sydmur - de er efter min mening helt hårdføre!

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her