Logo

Chimonanthus praecox - Chimonanthus praecox

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Chimonanthus praecox - Chimonanthus praecox

Plantens botaniske navn (græsk khei­mon = vinter og anthos = blomst) for­tæller om den usædvanlige blomstring i vintertiden. I milde perioder springer den ud allerede i januar. Det er en løvfældende busk, der kan blive 1-2 m høj. Grenene er først grågrønne, sene­re brune. Bladene er ægformede, 7-20 cm lange og 3-7 cm brede. De er glinsende lysegrønne på oversiden og helt glatte, på undersiden noget lysere og med fine hår langs nerverne. Blom­sterne udvikles på de toårige skud. De yderste blosterblade er lysegule, de inderste brungule eller purpurfarvede, og de har en pragtfuld duft.

 

Vækstkrav: Chimonanthus stammer fra Kina og er ret sart under vore himmelstrøg. Blomstringen er rigest efter en tør og varm sommer, men kan forsinkes eller helt udeblive i en streng og langvarig vinter. Busken skal have en muldrig jord og en lun vokseplads, gerne op ad en sydmur. En let vinter­dækning kan blive nødvendig i veks­lende frost- og tøperioder.

 

Pleje: Planten kan formeres ved frøud­sæd straks efter frøenes modning, eller nemmere ved aflægning af urteagtige skud. Planten hører hjemme på havens luneste sted og en veldrænet jord i fuld sol. I meget tørre perioder må der sørges for vanding; men vanding og eventuel gødskning skal ophøre så tid­ligt, at skuddene har mulighed for at blive faste og træagtige inden vinteren. Især unge planter bør vinterdækkes med granris.

 

Anvendelse: Chimonanthus bør dyrkes sammen med andre varmekrævende, let sarte havebuske som Ceanothus, Hibiscus og havefuchsia. Afskårne er blomsterskuddene meget holdbare og giver en fin duft i stuen.

 

Chimonanthus har et væld af gule, fint duftende blomster midt om vinteren, men den skal plantes op ad en sydmur.

 

Sorter: 'Grandiflorus' er den mest an­vendte sort, som dog kan være vanskelig at skaffe i danske planteskoler.              

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.722 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1319512-07-2021 13:55:52 Vibeke Poulsen
Chimonanthus er nu ikke så sart. Jeg har haft den i haven i over 15 år, og har aldrig haft skader eller vinterdækket den. Blomsterne kan gå til, hvis de først er sprunget ud, og det så bliver rigtig vinter. Den står mod øst, beskyttet mod den værste vinterblæst, men ikke op ad en mur. Er på nuværende tidspunkt ca. 3m.og er lige blevet reuceret lidt, da den fyldte for meget!
126901-04-2010 01:22:19 Harald Lehmann
God og fyldestgørende tekst med alle relevante oplysninger.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her