Logo

Cypres, ægte - Cupressus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Cypres, ægte - Cupressus

Cupressus er et gammelt latinsk navn, der på græsk hedder kyparissos. Ægte cypres er et meget gammelt kulturtræ, der har givet navn til Øen Cypern i Middelhavet.

 

De søjleformede cypresser (Cupressus sem­pervirens) præger landskabet i Middelhavs­egnene.

Planten, især den høje søjleformede type, er meget karakteristisk og iøjne­faldende i Middelhavsområdet. Træet er rankt med en alsidig forgrening; nålene er skældannede og mørkegrøn­ne. I spidsen af korte grene udvikles blomster af begge køn. Koglerne er træagtige og modner først efter to år. Dækskæl og kogleskæl er sammenvok­sede, og ved hvert skæl udvikles mange frø.

 

Vækstkrav: I Norden dyrkes planten fortrinsvis i potter, der overvintres i koldhus og flyttes ud på friland om sommeren på et solrigt og beskyttet sted.

 

Formering: Formeres bedst ved frø, der sås om foråret, men kan også formeres ved stiklinger, der tages af modne grene om efteråret, stikkes i grusblandet jord og opbevares i kold­hus. Følgende forår vil en svag under­varme fremme roddannelsen. Der om­plantes flere gange i almindelig, god jord og i ikke for store potter. Anvendelse: Unge planter er anvende­lige til dekoration inde om vinteren og ude om sommeren.

 

Arter og sorter:

Ægte cypres (Cupressus sempervirens) bliver 20-30 m høj med kogler af størrelse som valnødder.

'Stricta' har en opret, slank, søjlefor­met krone og er den mest anvendte. 'Horizontalis' har vandret udstående grene og danner en bred, pyramidefor­met krone.

Cupressus macrocarpa, der vokser i California, minder i vækst om den ægte cypres, men har tykkere grene. Kan i milde vintre overvintre på friland. Cupressus macnabiana vokser i Cali­fornia og i Oregon. Træet har blågrøn­ne nåle og er den mest hårdføre af de nævnte cypresser.

I Danmark og Nordeuropa i øvrigt dyrkes en lang række former af slægten Chamaecyparis. De kaldes populært cypres, men deres korrekte danske navn er ædelcypres (se denne artikel).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (19 stemmer)
Siden er blevet set 11.606 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
143815-06-2014 16:06:59 Bent Egelund
Hvor gammel skal cypres være for at overvintrer. Har sået cu'pressus. Mvh. Bent
143906-01-2013 13:56:05 martin hansen
Hej. Jeg håber i vil hjælpe mig og min morfar han har lavet en hæk med cypres og thuja, de er plantet med en meters afstand men hvert år er der 1 til 3 træer der går ud det er vi trætte af. min morfar bor nær bække i sandet jord nok en JB 3 jord. men vi kan ikke finde ud af hvorfor de går ud de er jo ikke billige og købe. de får almenlig kunst gødning en til to gange om året ... vil ikke nok hjælpe.?
144028-04-2011 12:32:26 Rikke
Håber i kan hjælpe mig. Jeg har en cypres som jeg har haft i 12 år jeg købte den da den var ganske lille og satte den ud i have i en potte da den blev større og større satte jeg den ud i jorden og nu er den stor og flot, MEN de sidste 3 år er den begyndt at blive brun rundt omkring på sine nåle hvad kan det skyldes når det er kommet så pludselig, især i år er den blevet meget brun ?? jeg troede måske at det kunne være hunde der gik og tissede på den eller måske nogle der har vandt for ukrudt omkring den for her hvor jeg bor altså i en boligforening der vander de for ukrudt og måske også rundt om mit elskede træ. Men håber i kan hjælpe mig med mit spørgsmål ??
Hilsen Rikke.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her