Logo

Diervilla - Diervilla

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Diervilla - Diervilla

I ældre plantekataloger sondrede man ikke mellem de to planteslægter Diervilla og Weigela (rødklokkebusk), som i reglen blev solgt under navnet Diervilla eller Diervillia. De er dog ikke helt ens. Diervilla har små blom­sterstande med ret uanselige, gule blomster, der udvikles på årsskudde­ne, mens Weigela har større blomster­stande med smukke klokkeformede, oftest røde blomster, der udvikles på forrige års grene. Dette har betydning ved beskæring og udtynding af buske­ne. Diervilla er opkaldt efter den fran­ske læge Dierville, som i begyndelsen af det 18. årh. foretog studierejser i Nordamerika. Her fandt han den plan­te, som senere blev kaldt Diervilla lonicera. Han sendte planten hjem til Europa til dr. Joseph de Tournefort, som grundlagde et botanisk system (»Elements de botanique«), der gik forud for Linnes system.

De enkelte arter af Diervilla danner brede buske, godt 1 m høje. Grenene er firkantede i tværsnit, bladene 4-10 cm lange, ovale og næsten uden blad­stilke. Blomsterne er svovlgule, samlet i fåblomstrede klaser i juni-august.

 

Vækstkrav: Diervilla blomstrer bedst i fuld sol, men busken kan også trives i halvskygge. Jorden må ikke være for tør, men til gengæld tåler planten hel­ler ikke stående fugtighed. Diervilla er hårdfør i Danmark.

 

Pleje: Diervilla formeres ved stiklinger om sommeren eller sent på vinteren. Planten danner talrige udløbere, og disse kan også anvendes til formering. Da Diervilla blomstrer på kviste eIler smågrene, udviklet samme forår, kan beskæring udføres sidst på vinteren, uden at det går ud over blomstringen. Buskene kan nedskæres til 10-20 cm over jorden, hvis man ønsker at foryn­ge buskene eIler få en tættere vækst. De nye skud vil da blomstre samme sommer. Denne beskæring kan der­imod ikke anvendes over for Weigela, som blomstrer på forrige års skud.

 

Anvendelse: Diervilla kan anvendes i forgrunden af et blandet busket eller i større plantninger til dækning af skrå­ninger.

 

Arter: Diervilla sessilifolia bliver kun 100 cm høj. Den breder sig en del og er udmærket til dækning af skråninger. Den blomstrer i juli-august med svovl­gule blomster.

Diervilla splendens er en krydsning mellem Diervilla lonicera og Diervilla sessilifolia. Den har større, rent gule blomster allerede fra juni. Bladene får en smuk rødbrun høstfarve.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.522 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Beskæring – RibsRibs bar godt af regelmæssig beskæring, når de er gamle nok til at sætte mange frugter
• PlenaMinder om den oprindelige pimpinel­lerose, bortset fra, at den er halvfyldt. Kaldes i...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!