Logo

Dværgmandel - Prunus tenella

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dværgmandel - Prunus tenella

Dværgmandel er en af vore tidligst blomstrende prydbuske. Blomstringen falder omtrent sammen med forsytia­blomstringen. Busken bliver meterhøj, sjældent over 150 cm. Kvistene er tynde og spinkle, grenene glatte. Den danner mange rodskud. Bladene er 3-7 cm lange, lancetformede og skarpt savtakkede. Blomsterne er næsten uden stilke. De sidder enkeltvis eller 2-3 sammen. Farven er svagt rosa eller rød. De ægformede frugter er gråliggu­le, 2 cm lange og stærkt hårede. 

 

På et lunt sted sætter dværgmandel et utal af blomster i april-maj. 

 

Vækstkrav: Dværgmandel trives bedst på en let, men næringsrig jord i læ og fuld sol. I meget tørre perioder bør den vandes. Den er fuldstændig hårdfør og behøver ingen vinterdækning.

 

Pleje: Dværgmandel kan formeres ved okulation på grundstammer af myro­balan (Prunus cerasifera). En ulempe ved okulerede planter er dog de mange rodskud, som senere vil skyde frem fra grundstammen. Disse rodskud skal fjernes, så snart de viser sig, for ikke at tage magten fra »ædelriset«, den for­ædlede dværgmandel.

En anden og mindst lige så nem forme­ringsmetode er aflægning. De yderste grene på busken kroges ned til jorden og dækkes med jord. I løbet af et år vil disse sideskud danne rødder. De unge planter skæres løs fra moderplanten og flyttes hen på den tiltænkte vokse­plads. Ved aflægning undgås ulempen med rodskud (vanris). Dværgmandel udplantes om efteråret. I maj måned efter afblomstringen kan de afblom­strede skud skæres en del tilbage for at fremme næste års blomstring. Dværg­mandel kan angribes og helt ødelægges af stenfrugtskimmel.

 

Anvendelse: Med sin tidlige og ofte helt overdådige blomstring er dværg-

mandel en velegnet busk i forhaven, i atriumhaven eller op ad husets syd­mur. Den vil trives vel på et dobbelt­sidigt stengærde, hvor der er et godt, naturligt dræn for rødderne. Afskårne grene kan di-ives i blomst i marts-april, og i øvrigt er blomstrende grene veleg­nede til indendørs pyntning.

 

Sorter: 'Alba' har rent hvide blomster, og 'Fire Hill' har oprette grene, fyldt med skinnende rosenrøde blomster. 'Speciosa' har stærkt røde knopper.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 6.372 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
160002-06-2013 14:10:06 Dorthe F
Hvad skal der så gøres mod stenfrugtskimmel??

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her