Logo

Epacris - Epacris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Epacris - Epacris

Epacris er lynglignende planter, der er hjemmehørende i Australien og Tas­manien. Bladene er 1-2 cm lange, ovale til lancet- eller linjeformede. De rørformede blomster udvikles i bladhjørnerne. Blomsterfarven varierer fra hvid over rosa og rød til rød-hvid. 

 

Epacris minder om lyng. Her ses Epacris longiflora.

 

Pasning: Pottejorden skal være lufthol­dig og let gennemtrængelig for vand. I vækstperioden foretrækker Epacris en lys placering, frisk luft, meget vand og jævnlig næringsstoftilførsel. Det er bedst at vande med regnvand, der er kalkfrit. Om vinteren gødes ikke, og der holdes igen med vandingen, uden at jorden dog får lov at tørre ud. I vinterperioden tåler Epacris så lave temperaturer som 5-8°C, og den fore­trækker en lys placering. Når knopper­ne er dannet, gives gradvis mere vand. Efter blomstringen knibes planten til­bage.

 

Formering: Selvom det er muligt at formere Epacris ved hjælp af frø, an­vendes denne metode kun lidt i prak­sis, og det er mere sikkert at bruge stiklingeformering. Det sker bedst i juli-august ved 6-10 cm lange stik­linger.

Som stikkejord bruges spagnum. Stik­lingerne dækkes med glas eller plastic og beskyttes mod Solen. Stiklingerne slår bedst rod, hvis jorden er forholds­vis varm. Når væksten er i gang, væn­ner man langsomt planterne til solen og potter dem med en plante i hver potte.

 

Arter:

Epacris impressa har opret vækst. Grenene er hårede. Blomsterne er rør- til klokkeformede og hvide til rosa. Blomstring i oktober-april.

 

Epacris longiflora er kraftigt voksende med brat tilspidsede blade og rosa, hængende blomster med hvid kant. Blomstring i marts-maj. Ved forædling er der udviklet en række hybrider (krydsninger), der har længere blom­stringstid og større hvide og rosa blom­ster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 1.829 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her