Logo

Frangipani - Plumeria rubra

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frangipani - Plumeria rubra

Frangipani plantes meget som pryd­plante i troperne, i østen især ved de buddhistiske templer, og blomsterne anvendes som offergaver. Det »dan­ske« navn frangipani er oprindelig nav­net på en jasmin-parfume, opkaldt efter dens italienske opfinder. Frangipani danner oftest en stor, bred busk med kraftige grene. Barken er først rødbrun, men bliver senere grå­lig. Den er tyk og ret blød og indehol­der en hvid mælkesaft, som menes at være giftig. De spredt siddende blade er kortstilkede, mørkegrønne, blanke og helrandede. De kan blive indtil ca. 40 cm lange og 10-12 cm brede, natur­ligvis dog kun i troperne.

Blomsterne sidder i store kvaste. Kronrøret kan blive ca. 5 cm langt og den enkelte blomst 2-3 cm i diameter. Gul er den almindeligste farve, men der findes planter med hvide eller røde blomster. Blomsterne har en behagelig duft; et udtræk af dem anvendes som smagsstof til kager af Sydens sukkerba­gere.

Frugterne er lange, hårde bælge. Fran­gipani formeres let ved både frø og stiklinger.

 

Pleje: Her i landet kan planten dyrkes i hus eller som baljeplante, men den tåler ikke frost. I vintertiden skal den holdes tørt.

 

Frangipani plantes ofte som prydtræ ved huse i Afrika.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (17 stemmer)
Siden er blevet set 7.920 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her