Logo

Guldbær - Rubus xanthocarpus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Guldbær - Rubus xanthocarpus

Guldbær stammer fra Østasien. De 25­-50 cm høje skud er grønne med små, men meget skarpe torne. Bladene er stilkede og finnede eller trekoblede; bladstilkene og bladnervernes undersi­de er tornede. Skuddene fryser som regel ned om vinteren; men der kom­mer nye skud om foråret. Blomsterne er små og hvide og sidder 1-3 sammen på stilke fra skuddenes øverste blad­hjørner. Blomstringen falder i juni-­juli, og frugterne modner i løbet af ca. tre uger.

Guldbærrene er falske frugter, dvs. sammensat af flere små stenfrugter som hos hindbær og brombær. Bærre­ne er guldgule, glinsende og ca. 1,5 cm lange. Ved modenhed løsnes frugten let fra blomsterbunden, der som hos hindbær er en tap. Guldbær har en karakteristisk smag, ikke stærk, men lidt syrlig og frisk. Bærrene kan spises rå, men er også gode til marmelade.

 

Vækstkrav og pleje: Guldbær kan vok­se i næsten al slags jord, men trives bedst i surbundsbede med et reaktions­tal på op til ca. 6. Planten breder sig kraftigt ved underjordiske udløbere og kan være vanskelig at holde styr på; lettest er det at dyrke den i velafgræn­sede bede med lodret nedgravede ski­ver af tagpap eller svær plastfolie. I småhaver kan dyrkning i en nedgravet brøndring være løsningen. Den årlige gødningstilførsel skal være ca. 50 g pr. m². Planteafstanden bør være ca. 20 x 20 cm; bliver bestanden med ti­den for tæt, kan nogle af planterne fjernes. I tørre perioder om foråret og sommeren bør der vandes. Guldbær trives i fuld sol og vil her give det største udbytte, men den kan udmær­ket bruges som bundplante under bl.a. rododendron. Har man en skråning, man gerne vil have dækket, er guldbær velegnet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.335 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her