Logo

Havearalie - Aralia elata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Havearalie - Aralia elata

Havearaliens skud er oprette og kun lidt forgrenede, og især de yngre skud er tæt besat med kraftige torne. Det har givet planten det folkelige navn »Fandens spadserestok «. De enkelte skud bliver mellem 2 og 5 m høje. Bladene er dobbelt eller tredobbelt finnede og over 1 m lange. Havearalie blomstrer i august-september. Den en­kelte blomst er ikke særlig smuk, men tusindvis af småblomster samlet i en stor top giver hele planten et dekora­tivt og frodigt præg. Blomsterne er gullighvide, frugterne sorte.

 

Havearalie (Aralia elata)

 

Vækstkrav: Havearalie trives bedst på en let, sandmuldet jord; på svær ler­jord er den tilbøjelig til at fryse tilbage i vintertiden. I stærk blæst eller træk sønderrives de store, smukke blade. Planten trives lige godt i sol og halv­skygge. På let jord kan havearalie brede sig ret stærkt med rodskud til alle sider; ønsker man at bevare plan­ten som solitærplante, er denne egenskab et minus, men vil man skabe et frodigt, jungleagtigt busket, er det en fordel.

 

Pleje: Ved formering benytter man sig af buskens evne til at udvikle rodskud, som skæres eller hugges af moderplan­ten og udplantes for sig selv på passen­de steder. Også formering ved hjælp af fingerlange rodstiklinger kan lade sig gøre. Planten kan plantes forår eller efterår samtidig med de øvrige prydbu­ske. Større eksemplarer kan købes som containerplanter; de kan være op til et par m høje og har derfor med det samme en god dekorativ værdi i en ny og ellers bar have. Planten kræver ingen beskæring eller opbinding, og den angribes så at sige aldrig af skade­dyr og sygdomme. Vinterdækning er kun nødvendig på fede lerjorder.

 

Anvendelse: Havearalie er en af vore smukkeste solitærplanter, som i haven bør placeres, så den kan ses og beun­dres fra alle sider. Ligeledes kan den sættes op ad husets sydmur eller ved et raftehegn. I en atriumhave eller på fliseterrassen kan planten anbringes i en udsparing i flisebelægningen. Ende­lig er det en fornem plante i den åbne forhave ud mod vejen.

Der bør ikke plantes større og tætte huske eller småtræer i umiddelbar nær­hed af havearalien; derimod vil dens dekorative værdi forhøjes ved plant­ning af passende bundplanter, som kan trives helt ind til stammerne: bispehue, dværgmispel, guldnælde, kællingetand, lammeøre, natlys, pileurt, timian, vin­tergrøn, guldjordbær og ærenpris.

 

Sorter: Aralia elata 'Aureo-variegata' har gulbrogede blade, og Aralia elata 'Variegata's blade har hvide eller grå­lighvide rande. De formeres begge bedst ved podning på den grønbladede art.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (11 stemmer)
Siden er blevet set 7.576 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her