Logo

Hedelyng - Calluna vulgaris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hedelyng - Calluna vulgaris

Calluna kommer af det græske kally­no, der betyder pynte op eller feje ud, og planten har fået dette navn, fordi man fra gammel tid har brugt de tørre lyngris til fremstilling af koste. vulgaris betyder almindeligt forekommende, og det gælder for denne plante, hvor der er hede strækninger eller sandbak­ker. Hedelyng har korte, nåleformede blade og små klokkeformede, rødvio­lette eller sjældnere hvide blomster i ensidige klaser på grenspidserne. Den trives bedst på mager jord med et reaktionstal omkring 4 - dvs. surbund - og den tåler bedre end de fleste andre planter både blæst og tørke. Til havebrug er den dog ikke så nem, som man umiddelbart skulle tro. Planter, som man har hentet ude i naturen, trives i reglen ikke særlig godt i haven, og det er en bedre ide at købe planter af en af de forædlede sorter, som fås i planteskolerne. Plantens rødder tåler ikke at blive udsat for sollys; flytning og nyplantning bør derfor kun ske i overskyet vejr eller efter solnedgang. Hedelyng egner sig bedst i et sten- eller mosebed eller til en sommerhushave; men man skal helst have så mange planter, at de kan danne et lyngtæppe.

 

Denne haveform af hedelyng hedder Calluna vulgaris 'Cramond'

 

Fårene æder gerne af hedelyng, der trives godt på tør og mager jord.

 

Vækstkrav: Har man en let og luftig havejord, er det ikke nødvendigt at blande sand i den; men man kommer ikke uden om at tilføre store mængder tørvemel, hvis man vil dyrke hedelyng, gerne 3/4 tørvemel og 1/4 sandmuld. Nyplantninger bør vandes rigeligt, mens ældre planter aldrig behøver at vandes. Plantestedet skal være veldræ­net.

 

Formering: Arten formeres ved frø, men sorterne kan kun formeres ved stikning. Midt på sommeren afskærer man korte, modne stiklinger, der stik­kes i tre dele tørvemel og en del sand. De sættes i halvskygge og vandes jævnt, idet man sikrer godt dræn. Om foråret kan småplanterne omplantes, men de sættes aldrig dybere end før. Ved et større antal stiklinger kan det være formålstjenligt at anvende et vækstfremmende hormon.

 

Sorter:

Calluna vulgaris 'Alba Plena' er en lav busk med fyldte, hvide blom­ster og grågrønne løvblade.

Calluna vulgaris 'Alportii' er noget højere og har røde blomster.

Calluna vulgaris 'Aurea' har gyldent løv.

Calluna vulgaris 'Hammondi' har en­kle, hvide blomster. De nye skud, der kommer om foråret, er gullige.

Calluna vulgaris 'H. E. Beale' har fyldte, purpurrosa blomster.

Calluna vulgaris 'Nana' har rødviolette blomster og lav, tæt vækst.

Calluna vulgaris 'Peter Sparkes' er lav, kraftigtvoksende og har fyldte, purpur­rosa blomster.

 

Lyng omfatter også arter af slægten Erica, omtalt i artiklen Klokkelyng. Der fortælles om grålyng, høstlyng, julelyng, klokkelyng, middelhavslyng, vinterlyng og vårlyng.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (16 stemmer)
Siden er blevet set 8.683 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her