Logo

Hibiscus - Hibiscus syriacus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hibiscus - Hibiscus syriacus

Den bedst kendte art af Hibiscus-slæg­ten er den populære stueplante hawaii­blomst. I haven kan man dyrke en enkelt art, Hibiscus syriacus, der stam­mer fra Kina og Indien, ikke fra Syri­en, som det botaniske artsnavn ellers kunne antyde. Det er en løvfældende busk med opret vækst og ret stive grene. Bladene er mørkegrønne, æg­formede, ofte trelappede og tandede i randen. Blomsterne fremkommer tit enkeltvis i bladhjørnerne; de har et grønt, femdelt bæger og er forsynet med 6-8 smalle yderbægerblade. De fem kronblade er blå, røde eller hvide. Støvdragerne er sammenvoksede et langt stykke til et rør og rager ud af den klokkeformede krone. Griflen er forsynet med et f1erdelt støvfang, og frugten er en femdelt kapsel.

 

Hibiscus - Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus 'Blue Bird'.

 

Vækstkrav: Hibiscus trives godt på en næringsrig, men tør og veldrænet jord uden stående fugtighed i vinterhalv­året. Den vokser bedst op ad en syd­mur i læ for alle vinde og bør dækkes med granris i de første år efter plant­ningen, ældre planter dog også i stren­ge vintre.

 

Pleje: Formering sker let ved urteagti­ge stiklinger i forsommeren. Sorterne kan podes på frøplanter af selve arten. I planteskolerne købes hibiscus bedst som potte- eller containerplante, der let holder rodklump. Den bør plantes tidligt om foråret før løvspring. Den kræver i øvrigt ingen pasning udover vanding i meget tørre somre. Beskæ­ringen indskrænkes til udtynding af ældre planter.

 

Anvendelse: En af de bedste egenska­ber ved hibiscus er blomstringstiden fra august til oktober, en tid, hvor næsten ingen andre af havens buske blomstrer. Plant den op ad en sydmur, ved et raftehegn eller som solitærplan­te på terrassen eller i atriumhaven.

 

Hibiscus - Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus 'Woodbridge'.

 

Sorter:

Hibiscus syriacus 'Ardens' har tætfyldte, blåviolette blomster og bred, tæt vækst.

Hibiscus syriacus 'Coelestis' har enkle, rent blå blomster og smal, stift opret vækst.

Hibiscus syriacus 'Luteus Plenus' har lysegule, tætfyldte blomster.

Hibiscus syriacus 'Red Heart' har en­kle, rent hvide blomster med rød midte.

Hibiscus syriacus 'Rubis' er en vel­kendt gammel sort med enkle, røde blomster.

Hibiscus syriacus 'W. R. Smith' har enkle, rent hvide blomster.

Hibiscus syriacus 'Woodbridge' har meget store, rent røde, enkle blomster og er kraftigtvoksende.


Se alle danske hibiscus Syriacus der har overlevet mere end tre vintre udendørs på denne hjemmeside www.leonlindholm.dk Skandinaviens Største samling.....

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (69 stemmer)
Siden er blevet set 41.062 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1174121-07-2017 11:40:20 Anne-Grethe Hansen
Hej Jeg har en meget stor Busk/Træ ca. 10 år gammel er i tvivl om navnet men måske denne Hibiscus syriacus 'Rubis'. Den er over 2 m høj, kan den skæres ned og på hvilken tid af året den er i gang med at blomstre nu. Håber at få et godt råd fra jer på forhånd tak. Hilsen Anne-Grethe Hansen
772626-11-2016 22:48:07 Bjarne
Jeg har et stor bed med bunddække som jeg fjerner og planter så en Hibiscus i stedet.
101212-09-2014 20:39:27 Mio
Jeg må lige komme med en kommentar til Leon der skriver at der ikke findes en udgave af Hibiscus Syriacus i Danmark. Jeg er ret overbevist om at det er sådan et eksemplar jeg har i min have, tæt op ad min syd mur på huset. Jeg købte for en del år siden et dødsbo, hvor tidligere ejer havde haft besøgshave igennem en årrække. Det hører jeg af en nabo der også boede her, samtidig med tidligere ejer af huset. Jeg har flyttet på planten og den har ikke været særlig aktiv med blomster og vækst fordi den først begynder blomstringen sent på året og det går i stå når det bliver køligere. Men i år er der flere blomster og jeg har taget nogle billeder, tæt på og længere fra. De viser tydeligt at min hibiscus ligner på en prik. Farven, farven helt i midten og støvdrageren...det hele ligner. Jeg bor i søhøjlandet og haven er meget frodig med bl.a. mange rigtig store Rhododendron. Hilsen Mio NB! Jeg ville gerne have sat et billede i hvis man kunne ;)
101329-06-2012 08:29:04 Birthe Johansen
Jeg har en Hibiscus busk/træ ca. 20 år gammel, Red Heart, som får et orange udtræk på stammen, ser ud som om den er ved at "gå ud", hvad kan jeg gøre, og hvad kan det være.

venlig hilsen
Birthe Johansen
101419-06-2012 20:42:07 Jørgen Hansen
Vi har to Hibiscus træer med noget gult udtræk på stamme og grene, nogle tidligere havde det samme og de gik ud, hvad kan det være? M.V. H. Jørgen Hansen
101522-04-2012 16:33:13 tanja maria andersen
En utrolig smuk plante
101609-04-2012 20:54:01 ralla
de kan købes i midtjysk gartnerhal a/s i snejbjerg ved herning
101710-08-2011 09:16:22 Annette Møllnitz
En særdeles smuk plante. Har lige fået aflægger af Blue Bird,
jeg faldt pladask for den hos nogle venner.
Kan godt blive fristet til at fremskaffe dem i forskellige farver.
Men hvor kan man købe dem????? jeg bor i Nordjylland

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her