Logo

Hjertetræ - Cercidiphyllum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjertetræ - Cercidiphyllum


(Hjertræsfamilien -Cercidiphyl'laceae).

Plantetype: Løvfældende træ. Voksested: Halvskygge i fugtig jord.

Højde: 2-10 m.

Blomstring: April-maj.

Formering: Stikling.

NB: Smuk høstfarve.


Hjertetræ (Cercidi'phyllum) er et pragtfuldt træ til mindre haver, bedst på fugtig jord. Hjertetræ er et elegant lille træ, som bør plantes overalt i større og mindre haver, hvor der blot findes tilstrække­lig fugtig jordbund. Træet hører hjem­me i Kina og Japan, hvor det kan blive indtil 30 m højt. I Japan kaldes det katsura-træ og er meget anvendt som møbel- og laktræ. Det botaniske navn hentyder til løvets lighed med bladene hos Cercis (judastræ), og det danske navn hentyder til de hjerteformede blade.

Hjertetræ er i reglen flerstammet og udvikler sig hos os oftest til en kraftig busk. Kronen er bredt pyramideformet med vifteformede grene. Barken er gråbrun med lange barkflager. Blade­ne er ægformede med hjerteformet basis, i udspring lysende karminrøde, om sommeren med blågrøn overside og hvidlig underside, om efteråret med et pragtfuldt spil af høstfarver, der spænder fra matgul over karminrød og skarlagen til violetrød. Farvespillet er rigest på forholdsvis tør jord, men her indtræffer også løvfaldet tidligere end på normalt fugtig jord. De faldende blade udspreder en sødlig, jordbærag­tig duft.


Hjertetræ er tvebo med ret uanselige blomster, der mangler kronblade og bestøves ved vindens hjælp. Blomstrin­gen sker før eller under løvspring.


Blomsterne sidder i store mængder i bladhjørnerne på flerårigt ved; han­blomsterne har hængende, røde støv­dragere med grå og gule spidser, og hunblomsterne har violetrøde grif­ler, der virker som et fint mønster af filigran. På hun plan terne udvikles hen på eftersommeren de få cm lange, kortstilkede bælgkapsler , som hver in­deholder en stor mængde små hvidlige frø.

 

Vækstkrav: I Østasien indgår hjertetræ i blandede løvskove på dybmuldet skovjord i dale og i kløfter ved små bjergbække eller andre vandløb. Træet er hårdført hos os og trives, hvor der blot er tilstrækkelig fugtighed.

 

Pleje: Formering sker ved frøudsæd om foråret i drivbænk eller ved urteag­tige stiklinger, som stikkes under glas ved en temperatur på ikke under . I reglen forhandler planteskolerne store klumpplanter , som hurtigt vokser til i haven. Hjertetræ skal have næ­ringsrig jord og bør under væksten gødes med en blandingsgødning. Selv på fugtig jordbund bør der vandes i tørre perioder, så at væksten ikke går i stå eller bladene får brune rande af tørken. Træet trives bedst i halvskygge mellem letløvede træer. Beskæring fra­rådes; men gamle træer kan lettes ved en forsigtig udtynding helt fra basis.

 

Anvendelse: I større områder vil små »lunde« af hjertetræ danne charme­rende  partier med vekslende farvespil i løvet sommeren igennem. I mindre haver er hjertetræ et fint solitærtræ på plænen, nær havens vandparti eller i atriumhaven. Hvor hjertetræ skal ind­gå i større plantninger, kan rød løn (Acer rubrum), kamtjatkabirk (Betula ermanii, manna-ask (Fraxinus ornus), japansk kirsebær (Prunus) samt for­skellige ege-arter (Quercus) anbefales som naboplanter.

 

Arter:

Almindeligt hjertetræ (Cerci­diphyllum japonicum) er den mest an­vendte art og findes til salg i de fleste planteskoler. Det største træ i danske plantesamlinger er formentlig et højt hjertetræ i Sorø Akademihave. Andre store træer kan ses i Fileten i Farum Lillevang, Forsthaven i Århus og Enrum Park ved Vedbæk.


Hjertetræ - Cercidiphyllum

 

Cercidiphyllum magnificum hører hjemme på den japanske ø Honshu. Den har oftest kun en stamme. Den adskiller sig fra den almindelige type ved større blade med let rynket over­flade og en grøn bladstilk; almindeligt hjertetræ har rød bladstilk. Dens løver bronzefarvet i udspring, men høstfar­ven indskrænker sig til svage, gullig­grønne farvetoner.




Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (121 stemmer)
Siden er blevet set 58.423 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1172817-07-2017 14:04:08 Analise Nielsen
Ville gerne vide om det er en pælerod eller rod langs jorden , da jeg påtænker at plante den mellem nogle regnvands dæksler ,der er ca 70 cm mellem dækslerne , eller vil de gro ind i dem som birketræet har for vane ??? MVH Analise
268203-09-2013 09:00:52 Jeppe
Rigtig god artikel - der mangler bare lige noget om kimblade. Hvis jeg husker korrekt, så ligner bladene 1-kimblade, men træet er faktisk 2-kimbladet.
268302-12-2012 09:25:44 Lone Boysen
Super informationsrig side. Vi har to nok 15 år gamle hjertetræer i vores have, et han og et huntræ. Interessant at følge at der altid er forskudt forløb mellem dem både forår og efterår, men den største forskel er at frøsætningen for huntræet medfører at store flokke af Dompapper tiltrækkes, straks den første frost har sat ind, hantræet har da ingen interesse overhovedet! ;-)
268407-10-2012 11:56:38 KENT SCHØLARTH
Jeg har også et hjertetræ. Plantet i 2005 som blev plantet da det var 1 meter højt, og et sted hvor der er utroligt tørt og sol ca 4 til 5 timer om dagen når solen er fremme hele dagen. Det er i dag ca 4 meter højt, og ligner en busk , slank 2 meter bred, trives virkeligt godt, så det er en overlever, og det dufter af brunkager omkring hele vores hus om efteråret når løvet bliver gul/brunt da det afgiver en fantastisk dejlig duft venlig hilsen Kent Schølarth
268505-10-2012 11:51:13 Birthe Rancke-Madsen
Gode oplysninger om hjertetræ

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?







Effektiv reklame - klik her