Logo

Indigo - Indi'gofera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Indigo - Indi'gofera

Indigoblåt udvindes af bladene af indi­goplanten (Indigojera tinetoria). Frem­stillingen af de smukke blå farvenuan­cer, der fremkommer efter forskellige processer, har været kendt meget langt tilbage i tiden i Orienten og i Europa; men de organiske indigofarvestoffer er nu blevet fortrængt af kunstigt frem­stillede anilinfarvestoffer.

Indigojera er en arts rig slægt, af hvil­ken nogle arter træffes i danske haver; de er dog ikke almindeligt dyrkede, selvom de har smukke rosafarvede til lilla blomster i sensommeren, hvor de fleste andre buske er afblomstrede. Bladene er uligefinnede, og de smukke ærteblomster sidder i oprette eller ud­stående klaser.

 

Pleje: Indigo bør vokse i fuld sol i en varm, let jord. Formeres ved frø eller ved urteagtige stiklinger, der tages i juni-juli.

 

Arter:

Indigofera gerardiana er en halvbusk, der bør beskyttes om vinte­ren. Planten bliver 1 m høj og er stærkt grenet. Blomsterne er purpur og sidder i 15 cm lange klaser; busken blomstrer i juli-august. Velegnet til plantning i et stenbed.

 

Indigojera kirilowii stammer fra Østasi­en og bliver en ca. 1 m høj busk med ret store blomster i tætte, 12 cm lange klaser i juli.

 

Indigojera potaninii bliver ca. 1,5 m høj og er en busk; den stammer fra Kina. Den blomstrer i august-septem­ber med 6-12 cm lange, lyst rødlilla blomster. Bør beskyttes om vinteren.

 

Indigojera tinctoria (indigoplanten) kan på vore breddegrader kun dyrkes i varmhus. Den blomstrer i juli.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (12 stemmer)
Siden er blevet set 4.325 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her