Logo

Indigo - Indi'gofera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Indigo - Indi'gofera

Indigoblåt udvindes af bladene af indi­goplanten (Indigojera tinetoria). Frem­stillingen af de smukke blå farvenuan­cer, der fremkommer efter forskellige processer, har været kendt meget langt tilbage i tiden i Orienten og i Europa; men de organiske indigofarvestoffer er nu blevet fortrængt af kunstigt frem­stillede anilinfarvestoffer.

Indigojera er en arts rig slægt, af hvil­ken nogle arter træffes i danske haver; de er dog ikke almindeligt dyrkede, selvom de har smukke rosafarvede til lilla blomster i sensommeren, hvor de fleste andre buske er afblomstrede. Bladene er uligefinnede, og de smukke ærteblomster sidder i oprette eller ud­stående klaser.

 

Pleje: Indigo bør vokse i fuld sol i en varm, let jord. Formeres ved frø eller ved urteagtige stiklinger, der tages i juni-juli.

 

Arter:

Indigofera gerardiana er en halvbusk, der bør beskyttes om vinte­ren. Planten bliver 1 m høj og er stærkt grenet. Blomsterne er purpur og sidder i 15 cm lange klaser; busken blomstrer i juli-august. Velegnet til plantning i et stenbed.

 

Indigojera kirilowii stammer fra Østasi­en og bliver en ca. 1 m høj busk med ret store blomster i tætte, 12 cm lange klaser i juli.

 

Indigojera potaninii bliver ca. 1,5 m høj og er en busk; den stammer fra Kina. Den blomstrer i august-septem­ber med 6-12 cm lange, lyst rødlilla blomster. Bør beskyttes om vinteren.

 

Indigojera tinctoria (indigoplanten) kan på vore breddegrader kun dyrkes i varmhus. Den blomstrer i juli.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.668 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Tulipantræ - Liriodendron tulipifera 2De smukke blomster på tulipantræet (Liriodendron tulipifera) ses sjældent, fordi de...
• William LobbDen kraftigste af alle mosroser. De unge skud er tæt besat med små, rødlige torne. Busken...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!