Logo

Itea - Itea virginica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Itea - Itea virginica

Til slægten Itea hører en halv snes arter, der er buske eller små træer. Kun en er hårdfør i Danmark, nemlig Itea virginica, der undertiden kaldes drueved på dansk; det er en løvfæl­dende busk fra Nordamerika. De unge skud er let hårede; bladene er ovale, fint savtandede, spredte og med en kort stilk. Om efteråret har de en pragtfuld, rød høstfarve, og ofte bliver bladene siddende til hen i december. Blomsterstanden er endestillet, opret og består af mange små blomster; kronbladene er smalle og hvide. Hele blomsterstanden har et hvidgrønt skær p.gr. af de synlige støvdragere og grif­fel. Planten blomstrer i juni og har en fin duft.

 

Itea ilicijolia er en stedsegrøn busk med tornede, kristtornlignende blade.

 

Vækstkrav: I naturen vokser Itea virgi­nica på lave, fugtige steder, men den kan i kultur trives i næsten enhver god muldjord så vel i sol som i let skygge. Unge planter er ikke fuldt hårdføre og bør derfor plantes på et beskyttet sted.

 

Pleje: Formeres ved frø eller ved stik­linger, der tages som urteagtige i juli' og stikkes under glas i jord, bestående af en del sand og tre dele tørvemuld. Vinterdækning med granris.

 

Anvendelse: Velegnet i busket med andre lave buske, i udkanten af en træbevoksning eller ved damme.

 

Andre arter: Itea ilicifolia er ikke hård­før, men kan anvendes i vinterhave eller koldhus. Det er en indtil 3 m høj busk med tornede, stedsegrønne, krist­tornlignende blade og hængende, 30 cm lange klaser med gule duftende blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.696 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her