Logo

Jasmin - Jasminum 3

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Planteslægten Jasminum omfatter ca. 200 arter, der oprindelig er hjemmehø­rende i Afrika, Asien og Australien. Grenene er ofte grønne og kantede, med trekoblede eller uligefinnede bla­de. Blomsterne er iøjnefaldende, med fladkravet krone, og har i reglen en fin duft. Alle de nævnte arter af ægte jasmin kan anvendes som potteplanter i vindueskarmen eller i en vinterhave. I sommerhalvåret kan de flyttes ud på altanen eller i haven.

 

Pleje: Jasmin skal helst have en lys placering uden dog at være udsat for direkte sol. I den lyse halvdel af året tilføres regelmæssigt vand og næring, mens der vandes mindre og ikke tilfø­res næring i den mørke halvdel af året. Almindelig stuetemperatur er passen­de; dog kræver tempeljasmin lidt høje­re temperatur, op til 25°C.

Hvis planterne er blevet lange, kan de skæres tilbage, når blomstringen er afsluttet. Ompotning kan finde sted forår eller efterår; som jord anvendes en luftig, humusrig standardjordblan­ding.

 

Formering: Stikning sker bedst om foråret, og stiklingerne skal være 6-10 cm lange. Som stikkesubstrat bruges en spagnumblanding. For at holde slut­tet luft og dermed høj luftfugtighed dækkes stikkekassen med plastic; ved at stille stikkekassen på en radiator hæves jordtemperaturen, og rodslag­ningen fremskyndes. Når planterne er kommet i vækst, knibes toppen af skuddene for at få dem til at grene sig.

 

Arter:

Kanariejasmin (Jasminum odo­ratissimum) er en næsten opret busk med spredte, 3-5-fingrede blade. Blomsterne er gule og samlet i løse, endestillede blomsterstande; de har en fin duft.

 

Mangeblomstret jasmin (Jasminum po­lyanthum) har lange, ned liggende eller svagt klatrende grene og modsatte, uligefinnede blade med 5-9 ægformede småblade. Flere hvide, velduftende blomster er samlet i endestillede blom­sterstande. Blomsternes kronbladsflige er ovale og kun halvt så lange som kronrøret. Det er denne art, der hyp­pigst dyrkes som potteplante.

 

Primulajasmin (Jasminum mesnyi) er en næsten opretvoksende busk med modsatte, trekoblede blade. Blomster­ne er gule og udvikles især i bladhjør­nerne. Den har ingen duft.

 

Storblomstret jasmin (Jasminum gran­diflorum) har små, 5-7-finnede blade og hvide, velduftende blomster samlet i endestillede blomsterstande fra juni til september.

 

Tempeljasmin (Jasminum sambac) er en busk med modsatte eller kransstille­de blade, 3 i hver krans. De hvide blomster er samlet i stande med få blomster i hver. Blomstringstiden er meget lang, fra tidligt forår til sent efterår. I østen dyrkes planten ved templerne, og blomsterne anvendes som offergave til Buddha; de har en fin duft. Busken kræver 25°C for at trives i stue og vinterhave.

 

 

Ægte jasmin (Jasminum officinaie) har meget velduftende blomster. Ægte jasmin  har lange, nedliggende eller svagt slyngen­de grene og modsatte, uligefinnede blade med 5-9 ægformede småblade. De hvide, velduftende blomster er samlet i endestillede blomsterstande. Blomsternes kronbladsflige er lancet­formede.

Se desuden artiklen Vinterjasmin.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,6 (9 stemmer)
Siden er blevet set 7.622 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
331216-09-2012 16:38:34 Marianne Borgholm
Det ville være rigtig dejligt hvis der var billeder af de forskellige arter jasmin, der er omtalt. - Ellers er det meget brugbare oplysninger.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!