Logo

Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

 

Vi kan diskutere mange af juletraditionerne fra hjem til hjem, men de fleste af os er enige om, at juletræ, det hører sig til på en ægte juleaften.

Oprindelig stammer skikken med at hive et træ ind i stuen fra Tyskland, hvor de allerede i det 16. århundrede nød synet af det pyntede juletræ inden døre. I 1800-tallet sneg ideen sig så langsomt ind i de danske hjem for i dag at være en af de allermest fasttømrede traditioner forbundet med juleaften.

Historien lyder, at det første danske juletræ stod i stuen hos familien Lehmann i Holsten, og i begyndelsen især i lærer- og præstehjem. I 1817 kommenterede Grundtvig noget negativt på den mærkelige tyske skik med juletræ, men senere overgav også han sig dog – som alle os andre – til juletræet. Peter Fabers klassiske jule(træs)sang ”Højt fra træets grønne top” er fra 1849, men faktisk var det først godt 50 år senere, traditionen for alvor var slået igennem over hele Danmark – med pynt, lys og sang omkring træet, som vi kender det.

”Juletræet med sin pynt venter på, vi får begyndt ...”. Ja, ingen juleaften uden juletræ. Men hvilket juletræ er det bedste, og hvordan får vi det til at holde hele julen? Vi giver dig her en guide til de mest populære juletræssorter

 

Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

BLÅGRAN

Latinsk betegnelse: Picea pungens.

Nåle: Stikkende nåle med et blåligt skær.

Udseende: Træets form er nærmest som en lille pyramide eller trekant med bred bund og lang stamme øverst.

Holdbarhed: Ikke en af de mest holdbare typer juletræ, men det kan tages ind i stuen i en potte, så roden bevares, og det kan plantes ud igen efter jul.

Desuden: Ikke særlig populært herhjemme, men der sælges en del blågran i Tyskland, hvor de netop tages ind i mindre udgaver plantet i potter

 

Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

NORDMANNSGRAN

Latinsk betegnelse: Abies nordmanniana.

Nåle: Lange, blanke og bløde nåle i en stærk grøn farve.

Udseende: Grønt og frodigt med en lang, glat stamme. Grenene sidder ret ud fra stammen og typisk ret tæt i bunden, men mere sparsomt i toppen.

Holdbarhed: Holder længere end mange af de andre grantyper – også inde i stuen.

Desuden: Kaldes også ædelgran og stammer oprindelig fra Georgien, men blev eksporteret til Danmark i begyndelsen af 1900-tallet og er siden blevet det juletræ, vi har fået størst eksportsucces med. Det bliver mere og mere populært herhjemme og har overtaget førstepladsen fra klassikeren rødgran.

 

Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

NOBILIS

Latinsk betegnelse: Abies procera.

Nåle: Tætsiddende, lange nåle på omkring 3 centimeter.

Udseende: Juletræ med en sølvfarvet tone og en glat, lysegrå stamme med rette grene fordelt harmonisk, når træet er dyrket rigtig godt.

Holdbarhed: Det mest holdbare juletræ og kan sagtens stå inde hele december – især i en juletræsfod med vand.

Desuden: Nobilis er noget dyrere end de andre granformer, især fordi det kræver megen pleje i dyrkningen og er svært at få til at gro pænt i Danmark.

 

Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

OMORIKA

Latinsk betegnelse: Picea omorika.

Nåle: Mørkegrønne nåle med en hvid stribe på undersiden.

Udseende: Et langt, slankt juletræ med opadgående grene og en smal form. Omorika minder meget om rødgran, men er slankere og mørkere.

Holdbarhed: Holder – ligesom rødgran – markant kortere tid inden døre end for eksempel normannsgran og nobilis.

Desuden: Kaldes også serbisk søjlegran på grund af sin høje, smalle form, der egner sig godt til mindre hjem.

 

Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

SKOVFYR

Latinsk betegnelse: Pinus silvestris.

Nåle: Lange nåle placeret to og to i små kvaster.

Udseende: Naturligt, lidt mere buskagtigt look.

Holdbarhed: Holder bedre end rødgran og omorika.

Desuden: Skovfyrren er noget mere populær som juletræstype i Sverige og Tyskland end herhjemme. Træet dufter godt af harpiks og er i det hele taget det mest ”naturlige” valg.

 

Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

RØDGRAN

Latinsk betegnelse: Picea abies.

Nåle: Korte nåle, 1-2 centimeter, med stikkende spidser.

Udseende: Tæt juletræ med opadgående grene fordelt jævnt. Stammen er rød-brun med struktur.

Holdbarhed: Holder dårligere end normann og nobilis, så det skal først ind lige inden juleaften.

Desuden: Rødgran er det traditionelle danske valg og det juletræ, som først blev populært i Danmark. Det kendes blandt andet fra H.C. Andersens ”Grantræet” og har den helt rigtige, karakteristiske juletræsduft.Dufter dejligt, men...: Det skal du gøre, inden juletræet kommer ind i stuen


Juletræ guide til de mest populære juletræssorter

Familie vælger juletræ


Vil du undgå skimmelsvamp på juletræet, skal det skylles, inden det kommer ind i stuen.


De fleste forbinder juletræet med et smukt pyntet grantræ, der har en stjerne på toppen og som gemmer på alverdens julegaver til hele familien, men det er ikke kun farverigt indpakkede gaver, træet gemmer på. Vi kender alle den karakteristisk duft af gran, og hvor mange mennesker netop forbinder denne duft med jul, så er der andre der forbinder duften med en allergisk reaktion.


Juletræet indeholder nemlig harpiksstoffer som eksempelvis canadabalsam og kolofonium, der er med til at give den velkendte granduft, og disse stoffer kan ifølge Astma Allergi Danmark være med til at udløse allergiske symptomer.


Og ud over harpiksstofferne så kan træet også gemme på eksempelvis skimmelsvamp, der kan ende med at give mennesker med skimmelsvampeallergi reaktioner fra næse og lunger, når træet bliver taget ind i hjemmet.


Plastik i stedet for natur


Hvis man vil tage højde for både svampe og harpiksstoffer, når man står og skal vælge sit juletræ, så er der ifølge Astma Allergi Danmark ikke forskel på, om man vælger en rødgran eller en ædelgran. Begge træsorter kan fremprovokere reaktionerne, så hvis juletræet skaber mere irritation end glæde og hygge, så kan man med fordel investere i et plastictræ, lyder anbefalingen.


Hvis man alligevel vælger et naturligt træ frem for plastikudgaven, så kan man eventuelt spule træet over med vand og stille det til tørre et par dage, før man tager det ind i stuen. Det skulle minimere risikoen for, at der er sporer fra skimmelsvampe på træet.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (14 stemmer)
Siden er blevet set 6.588 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her