Logo

Juletræ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Juletræ

Juletræet stammer fra det sydlige Tyskland, hvor man ved juletid tog et træ ind i stuen for at pynte det med lys og anden julepynt. Først et stykke ind i det 19. årh. begyndte skikken at brede sig til landene omkring Tyskland, og i sidste halvdel af århundredet kom den til Danmark. Det første offentlige jule­træ herhjemme blev rejst på Rådhus­pladsen i København som baggrund for en indsamling til fattiges juleglæde. Siden bredte skikken sig til andre byer, og i dag rejser man juletræer de fleste steder på offentlige torve og pladser. I de fleste hjem er det rødgran, der tages ind som juletræ; men efterhånden har juletraditionen tilladt både ædelgran og fyr at træde i rødgranens sted. Oprindelig voksede rødgranen slet ik­ke i Danmark; den blev indført i 1730 og blev p.gr. af sin gode produktion og store anvendelighed hurtigt et udbredt skovtræ.

Eksport af juletræer (rødgran) fra Danmark til vore skovrige nabolande Vesttyskland og Sverige er efterhån­den blevet en givtig forretning, og ikke mindst pyntegrønt, afskårne grene af rødgran og ædelgran, udgør en ikke ringe del af den samlede eksport af gran fra de danske skove.

Den dyrere ædelgran er ligeledes ble­vet et afholdt juletræ. I de fleste tilfæl­de er den bredere end rødgranen og kræver mere plads i stuen, men til gengæld holder den længere på nålene og er p.gr. af sit mindre harpiksindhold ikke så brandfarlig.

 

Juletræ kaldes det af børn og voksne. Botanikerne kalder det rødgran eller Picea abies.

Juletræer med rodklump har de senere år vundet stærkt frem; efter brugen udplantes træet i haven. Et sådant juletræ skal imidlertid vedligeholdes med vand under hele opholdet i stuen, så at det kan fortsætte sine nødvendige livsprocesser. Daglig overbrusning med koldt vand bidrager til at holde træet i live. Juletræer med klump kan efter juledagene stilles koldt på altan­en, i en carport eller en kold kælder og udplantes i haven, så snart havejorden er optøet. Her kan det indgå i havens beplantning, men man skal ikke regne med at kunne grave det op og på ny anvende det som juletræ de følgende år. I reglen bør træet få lov at komme til kræfter ved omhyggelig pleje med vand, gødning og skygge i 3-4 vækstsæ­soner, før det kan klare en ny indpot­ning i stueklimaet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.277 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her