Logo

Køllelilje - Cordyline

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Køllelilje - Cordyline

Køllelilje forveksles ofte med dracæna; men køllelilje har i modsætning til dracæna hvide rødder, og den danner udløbere.

 

Køllelilje (Cordyline terminalis) har sorter med varierende bladfarve, bladbredde og -tæthed.

 

Pleje: Jorden skal være porøs og kan bestå af en spagnum-standardblan­ding. Om sommeren holdes så vidt muligt en temperatur på 20-25°C, mens temperaturen om vinteren hol­des på 18-20°C; den må ikke komme under 12°C. I den lyse halvdel af året vandes og gødes regelmæssigt, mens der om vinteren kun vandes. I tør stueluft har køllelilje vanskeligt ved at klare sig, men hyppige overbrusninger kan gavne noget. I vinterhaver, hvor der ofte er større fugtighed i luften, klarer planten sig bedre.

 

Formering: Ved frøformering sås frøet i januar-februar ved en temperatur på 18°C. Det spirer uens, de første frø efter 3-4 uger, de sidste efter 3-4 måneder. Efterhånden som planterne bliver større, prikles de om og pottes; men der går ca. 3 år, før planten har stor størrelse.

Ved vegetativ formering bruges top­stiklinger med ca. 6 blade eller stæn­gel stykker uden blade, men med 3-4 knopper. Det bedste tidspunkt for stik­ning er januar-februar. Temperaturen i stikkejorden skal helst være omkring 30°C. For at holde tilstrækkelig høj luftfugtighed kan stiklingerne dækkes

med klar plastic. Efter rodslagningen kan temperaturen sænkes til 18-20°C. Ved vegetativ formering varer det ikke mere end et års tid, før planterne er store.

 

Arter:

Cordyline australis er hjemme­hørende på New Zealand, hvor den danner en høj, ved grunden fortykket stamme. I de klimabetingelser, vi kan byde den, kan den blive op til et par m høj. Den har smalle, sværdformede, læderagtige, siddende blade uden blad­stilk. Der findes flere varieteter, bl.a. hvidbrogede. Blomsterne er hvide og fremkommer i sammensatte blomster­stande i marts-maj.

Cordyline indivisa er ligeledes hjem­mehørende på New Zealand. Den minder om Cordyline australis, men bladene har orange midtribbe og er blågrå på undersiden.

Cordyline terminalis er hjemmehøren­de i tropisk Østasien. Den har en tynd, ugrenet stamme og lancetformede, til­spidsede, 30-40 cm lange og 7-10 cm brede, stilkede blade, der som unge er grønne, men som senere bliver rødbru­ne. Blomsterne er samlet i store blom­sterstande; de enkelte blomster er hvidlige og forsynet med røde eller lilla højblade. Der findes flere brogetbla­dede sorter af denne art, bl.a. 'Trico­lor', 'Atom' og 'Red Edge'.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.874 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Du Maitre d'ÉcoleGallica-roser er mindre, spinkle, men særdeles hårdføre buske med mange og små torne....
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!