Logo

Kalopanax - Kalopanax septemlobus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kalopanax - Kalopanax septemlobus

Kalopanax hører hjemme i fugtige løv­skove i Kina og Japan. Her udvikles den til 25-30 m høje træer med kraftige stammer, der kan minde om egetræer; herhjemme bliver træerne dog næppe over 10 m høje. De har en kraftig forgrening, hvis tykke skud bærer kor­te, brede torne. Vinter knopperne er ægrunde og dækket af brune, glinsende skæl, som giver træerne en særlig deko­rativ virkning vinteren igennem. Bla­dene er store, dybt håndlappede, lang­stilkede og giver planterne et meget frodigt udseende. Blomsterne er tve­kønnede og sidder i tætte skærme, der igen er samlet i store, flade, endestille­de stande på 1/2 m i diameter. Frugter­ne er ærtstore, sorte stenfrugter med to stene i hver.

 

Vækstkrav: Kalopanax trives bedst i en næringsrig, fugtig muldjord i sol eller halvskygge. Den er helt hårdfør i Danmark.

 

Pleje: Kalopanax formeres ved hjælp af rodstiklinger, der afskæres i decem­ber og opbevares fugtigt og frostfrit. Om foråret stikkes de i potter eller kasser så dybt, at den øverste ende af rodstiklingen er dækket af 5 cm jord. Den kan også formeres ved frø, som sås om foråret efter forudgående stratificering, hvor frøene er opbevaret i fugtigt sand vinteren over. Under op­væksten kræver Kalopanax ingen sær­lig pleje. Det er et hårdført og sundt træ; for at bevare den naturlige smuk­ke grenbygning bør træet ikke beskæ­res eller udtyndes.

 

Anvendelse: Kalopanax skal have god plads og er derfor særlig egnet til parker og større haver. Den kan an­vendes sammen med andre træer med »sydlandsk« udseende: aralie, kork­træ, skyrækker og ege-arter som Ouer­cus dentata og Quercus pontica.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.324 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?


Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?


Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?


Foreslå nyt svar

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?


Foreslå nyt svar
Fortæl dine venner om os