Logo

Kamæleon­busk - Actinidia kolomikta

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kamæleon­busk - Actinidia kolomikta

 

Plantetype: .

Voksested: .

Højde: 2-7 m.

Blomstring: Juni-juli.

Formering: Frø, stikling, aflægning.

 

Det botaniske navn Actinidia kommer af græsk aktis = stråle; det hentyder til de mange grifler, der danner en stråle­formet figur. Det danske navn kamæ­leonbusk hentyder til, at bladenes yderste halvdel hos hanplanten skifter fra hvidt til rødt i løbet af sommeren. Slægten består af over 20 arter, der er vildtvoksende i Østasien og Himalaya. Kun fire af disse arter dyrkes, en art som nytteplante, hvor frugterne an­vendes, og tre arter som prydplanter p.gr. af bladene, der især i sol bliver meget smukke. Bladene er fjernervede og spredte; blomsterne er femtallige med mange støvdragere og stråle for­met samlede grifler. Frugten er et bær med mange frø.

Kamæleonbusk bliver 4-6 m høj og har ægformede, tilspidsede blade. Marven er brunfarvet. Det er især hanplanten, der med sine farvede blade er dekora­tiv; bladspidserne er ved løvspring hvi­de, men bliver senere til dels rødfarve­de. Både hanplanter og hunplanter blomstrer i juli med hængende, hvidli­ge blomster, og hunplanter får senere gulgrønne frugter.

 

Vækstkrav: Planterne trives såvel i sol som i skygge. Bladene udvikles dog bedst og bliver mest farvestrålende i sol. Jorden bør være muldrig og velgø­det og ikke for tør. Plantes i det tidlige forår eller efterår.

 

Anvendelse: Espalier, i pergola eller op ad en mur.

 

Andre arter:

Actinidia arguta er en kraftigtvoksende, indtil 7 m høj plante med store, blanke, på oversiden mør­kegrønne blade. Blomsterne er hvide og næsten skjult i bladene. Frugterne, der på solrige steder kan modne også her i landet, er på størrelse med stik­kelsbær og smager som disse.

 

Actinidia chinensis dyrkes især på New Zealand p.gr. af de velsmagende bær, kaldt kiwifrugter (se denne artikel).

 

Actinidia polygama minder i vækst om kamæleonbusken. Den adskiller sig imidlertid ved at have hvid marv, og bladene er fint hårede med hvide eller gullige farver mod spidsen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (38 stemmer)
Siden er blevet set 20.142 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1317015-05-2021 15:45:00 PH
Vi har også en kameleonbusk. Vore katte elsker at gnubbe sig op ad den eller rulle sig på jorden under den. Hankatten æder de nye blade med største appetit. Hvad er der med den plante?
147322-04-2013 20:08:28 Marianne Povlsgaard
Jeg har fået at vide at det er en katteplante, og jeg gerne vil have sådan en har 5 stk. Vil gerne have at vide hvad man skal gøre ved sådan en. Har fået at vide at det kun er hanner der kan lide den er det rigtig?
147425-05-2011 21:24:05 A-M Flade
Plantede igår kamæleonbusk i min forhave, idag er den fuldstændig ædt af katte! Har andre også denne erfaring????

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her