Logo

Kastanje, ægte - Castanea sativa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kastanje, ægte - Castanea sativa

Den ægte kastanje hører hjemme i Sydeuropa, hvor man kan træffe store eksemplarer med en kraftig, furet stamme og en hvælvet krone, der kan minde om vore hjemlige egetræer. På unge træer er barken grågrøn og glat, på ældre træer gråbrun med dybe fu­rer, som ofte danner en venstredrejet eller højredrejet spiral fra basis flere m op ad stammen. Unge skud og kviste er rødbrune med lyse prikker. Bladene er aflange og lancetformede med kraftige savtænder i kanten. Hanblomster­ne er samlet i oprette, lyse rakler, mens de uanselige grønne hunblomster med de røde støvfang er samlet i tætte nøgler. Frugterne modner i oktober eller november; de sidder sammen tre og tre, omgivet af et fælles, grønt hylster, tæt besat med spidse pigge. Kun i meget varme somre kan man regne med at høste modne kastanjer her i landet. I det sydlige udland sam­les de nedfaldne nødder sammen og tørres, før de anvendes eller eksporte­res.

 

Vækstkrav: Ægte kastanje vokser bedst i en dybmuldet, veldrænet jord i sol eller halvskygge. Træet stiller omtrent samme dyrkningskrav som valnød og bør plantes på en beskyttet plads uden for megen blæst.

Det er meget vigtigt at undgå »frosthuller«, dvs. lavtliggende arealer, hvor der er risiko for tidlig nattefrost om efteråret og sen nattefrost om foråret.

 

Pleje: Kastanje formeres ved såning af frøene straks efter modning; den første vinter kræver frøplanterne dækning med granris eller vissent løv. De unge planter kræver hverken beskæring, udtynding eller opbinding.

 

Kastanje, ægte - Castanea sativa

I Danmark kan vi kun høste modne kastanjer efter en meget varm sommer.

 

Anvendelse: Da træet med tiden bliver meget stort, bør man fra starten sørge for god plads til alle sider. Som solitærtræ på en plæne i en større have eller park er den ægte kastanje meget veleg­net; men da træet også i de unge år og som mindre træ er meget dekorativt, kan man roligt plante det også i en lille have. I planteskolerne fås kastanje ofte som flerstammede eksemplarer, der er velegnede i større busketter.


Kastanje, ægte - Castanea sativa

 

Kastanje, ægte - Castanea sativa 

 

Så meget kan der være i en kastanjeknop, når den er klar til fuldt udspring
 Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (30 stemmer)
Siden er blevet set 14.325 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her