Logo

Klematis - Clematis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klematis - Clematis

Klematisslægten er meget artsrig. Nog­le arter er stauder, men de fleste er buske, der klatrer ved bladstilke, som snor sig omkring andre planters kviste og grene. Det botaniske navn Clematis betyder lille ranke og hentyder til plan­tens voksemåde. Planterne er især ud­bredt i Europa og Asien, og en af arterne, almindelig skovranke, er vildtvoksende i Danmark.

Bladene er oftest sammensatte; blom­sten har et enkelt farvet bloster af 4, 6 eller 8 blade. Der er mange støvdrage­re, og flere arter har også staminodier, dvs. golde støvdragere, samt honning­gemmer ved basis af støvdragerne. Frugten er en flerfoldsfrugt med man­ge nødder. Griflen bliver siddende på frugten; den bliver mere eller mindre lang og danner en dekorativ frøuld.

 

Clematis tangutica har nikkende gule blomster i juni og igen i august.

 

Vækstkrav: Klematis vokser bedst i en velmuldet jord, der ikke tørrer for hurtigt ud. Skal helst plantes mod øst eller vest og aldrig for tæt op ad en mur, hvor rødderne let tørrer ud. Plan­terne vokser godt mellem bunddæk­kende småbuske, der giver skygge til rødder og de nedre skuddele. Plantes som pottekultiverede planter i oktober eller april; jorden dækkes med blad­jord eller et lignende dække, der for­hindrer udtørring. De storblomstrede hybrider kræver opbinding, og skudde­ne ledes op ad espalier eller tov. Egentlig beskæring er ikke nødvendig, men med års mellemrum bør ældre grene fjernes. Herved bliver væksten mere tæt og busket helt fra basis.

 

Pleje: De storblomstrede hybrider for­meres ved podning, en vanskelig pro­ces, der bør overlades til specialister. Arterne formeres ved frø eller ved urteagtige stiklinger, der stikkes i væksthus i juni-juli.

 

Anvendelse: Klematis er en af de mest dekorative planter i havens pergola, f. eks. mellem klatreroser i afstemte far­ver og mellem grønne slyngplanter. Kan også plantes mod husets mure, til dækning af et kedeligt raftehegn eller mellem lavere, ikke for vandkrævende buske og stauder, men bør i så fald tilføres gødning 1-2 gange i løbet af sommeren.

 

Alperanke (Clematis alpina) foretrækker et skyggefuldt voksested.

 

Arter og hybrider: Alperanke (Clema­tis alpina) er vildtvoksende i Central­europa og ca. 2 m høj. Bladene er dobbelt trekoblede. Blomsten er klokkeformet, middelstor og smuk, nik­kende, blåviolet og med gullige kron­bladlignende, golde støvdragere. Plan­ten trives bedst i skygge, den er hård­før og blomstrer i juni-juli. Guldklematis (Clematis tangutica) er vildtvoksende i Kina og bliver ca. 3 m høj med en busket vækst. Løvet er enkelt til dobbelt fjersnitdelt med lan­cetformede, groft savtakkede småbla­de. De gule blomster er næsten ballon­formede, nikkende og sidder enkeltvis på lange stilke. Blomstrer i juni og august og efterfølges af dekorative frugter med lange silkehårede grifler. Småfrugterne bliver siddende på plan­ten det meste af vinteren. Den er ret vanskelig at dyrke i haven.

I artiklen Skovranke er omtalt føl­gende småblomstrede arter: bjerg­skovranke (Clematis montana), itali­ensk skovranke (Clematis viticella), vellugtende skovranke (Clematis flam­mula) og almindelig skovranke Clema­tis vitalba).

 

Storblomstrede klematis-hybrider:

Ved krydsning er der opstået en række sorter med store blomster, samlet un­der fællesnavnet Clematis hybrida:

'Abundance' er rigtblomstrende ; dens blomster er ret små og purpurrøde. Blomstrer hele sommeren.

'Comtesse de Bouchaud' har store, sart lillarosa blomster. Blomstrer hele sommeren.

'Crimson King' har vinrøde blomster med brunlige .støvdragere. Blomstrer i juli-august.

'Ernest Markham' har store, fløjlsrøde blomster. Blomstrer fra juli til septem­ber.

Clematis hybrida 'Jackmanii'.

'Jackmanii' blomstrer med et væld af store, blåviolette blomster i juli-au­gust.

'Lady Betty Balfour' har en kraftig vækst. Blomsterne er smukke, purpur­farvede med fløjlsagrigt skær. Blom­strer i september-oktober.

'Lazurstern' er en ældre, men stadig lige god sort. Blomsterne er blå med smalle, lysere blå striber og med gullig­hvide støvdragere. Blomstrer i maj-­juni.

'Marie Boisselot' har renhvide, ret sto­re blomster med lysegule støvdragere. Blomstrer i juli-august.

 

Klematis 'Marie Boisselot'.

 

'Nelly Moser' er en meget smuk sort, der anvendes i mange haver. Blomster­ne er lysrosa med røde midterstriber og undersider. Planten begynder at blomstre i maj-juni og fortsætter det meste af sommeren.

'The President' har store dybblå blom­ster med mørke støvdragere. Bloster­bladenes underside er blårød med mørkere eller lysere striber. Blomstrer i maj-juni.

'Ville de Lyon' er meget rigtblomstren­de. Blomsten er tofarvet, yderst kar­minrød og ind mod midten lysere rød. Planten regnes for en af de bedste af de storblomstrede sorter og blomstrer fra juli til efteråret.

'Mme Edouard Andre' har mørkt pur­purrøde blomster og lysegule støvdra­gere. Blomstrer fra juni til august.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (22 stemmer)
Siden er blevet set 13.191 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
380812-09-2015 11:13:46 else mønsted jensen
jeg har en klematis nelly moser den er plantet mod en østmur og har sol resten af dagen det er første år jeg syntes ikke den har været særlig villig med blomster den har kun givet 6 stk her i sommer hvad er der galt ?

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her