Logo

Kolatræ - Cola acuminata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kolatræ - Cola acuminata

Kolatræet hører hjemme i de kystnære egne af Vestafrika, hvor træerne vok­ser i halvskygge af højere træer. Gren­bygningen er ret grov. Bladene er helrandede og fjernervede. I hjemstav­nen når træerne en højde af ca. 15 m. Slægten Cola omfatter over 100 arter; Cola nitida giver de bedste frugter, efterfulgt af Cola acuminata. Begge arter dyrkes i plantager i mange tropi­ske regnskovsegne. Uden for troperne findes ko la træet kun i botaniske haver. Blomsterne sidder i små klynger direk­te på stammer og grene; dette fæno­men kaldes cauliflori (se denne arti­kel). Blomsterne er gule, røde eller purpur og kan blive indtil 2,5 cm store. Der er både han- og hunblomster i hver klynge; hos hanblomsterne mang­ler støvvejen, mens hunblomsterne har sterile støvdragere. Den ægstore frugt har tørt frugtkød. som gemmer op til 8 frø eller »nødder«. Kolanødderne minder i form og størrelse om ægte kastanjer, men de er hvide og rødlige.

 

Anvendelse: Kolanødder indeholder indtil 3% koffein, mere end kaffebøn­ner; men de indeholder desuden theo­bromin, som også findes i kakaobøn­nerne, og alkaloidet colatein, som vir­ker stimulerende på hjertet.

Nødderne spises rå og smager først bittert; men har man tygget på dem en tid, bliver smagen behagelig, og man føler sig kvikket op. De stimulerende stoffer gør bl.a. vejrtrækningen dybe­re, så at man bedre kan klare strabad­ser. Samtidig forsvinder sult- og tørst­fornemmelser. Kolanødder har i hun­dreder af år været en af de vigtigste handelsartikler i Vestafrika, hvor den stimulerende virkning har været værd­sat, især i de tørre områder mod Sahara.

Udtræk af kolanødder anvendes i læ­skedrikke, bl.a. de forskellige cola­drikke; ekstrakten er ansvarlig for dis­se drikkes bitre smag.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,8 (82 stemmer)
Siden er blevet set 9.902 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Beskæring – BlåregnBlåregn blomstrer villigt uden afbrydelse, når den først er godt etableret, men omhyggelig...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!