Logo

Kortlæbe - Teucrium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kortlæbe - Teucrium

Teucrium er formentlig opkaldt efter den trojanske prins Teukros, der siges at have opdaget disse planters helbre­dende egenskaber. Kortlæbe har i mange hundrede år været anvendt mod feber og gigt. Teucrium er en ret stor slægt, der omfatter både urteagtige og træagtige planter, som findes i tempe­rerede og subtropiske zoner. Kun gan­ske få arter er under kultur.

 

Kortlæbe (Teucrium chamaedrys) har rosa blomster i bladhjørnerne. Det ses, at de næsten mangler overlæbe.

 

Formering: De planter, der ikke dan­ner rodudløbere. kan formeres ved stiklinger, som skæres i september og stikkes i bænk i en let, men fugtig jord. Som regel kan de udplantes næste forår.

 

Anvendelse: På stenbed, mellem fliser og på tørmure. Som kantplante om blomsterbede kan de bruges på samme måde som buksbom i gamle haver.

 

Arter:

Teucrium chamaedrys er en løv­fældende halvbusk fra Middelhavsom­rådet. Den bliver ca. 30 cm høj og har små, blanke, ægformede, let behårede blade og rosafarvede blomster i blad­hjørnerne. Den breder sig ved under­jordiske udløbere og trives bedst på kalkholdig jord. Den fryser som regel tilbage om vinteren. Der findes en hvid varietet, , Albiflorum', og en broget­bladet, 'Variegatum'.

 

Teucrium massiliense ligner den foregående, men har stedsegrønne, behå­rede blade og bliver op til 40 cm høj. Den anvendes undertiden som kant­plante og kan formes ved klipning et par gange i vækstperioden. Den dan­ner ikke udløbere og er noget frostføl­som.

 

Teucrium pyrenaicum er en 5-10 cm høj, krybende plante med store blom­ster, der har violet overlæbe og bleggul underlæbe. Hvor den trives godt, vil den danne tætte tæpper, og den er fuldt vinterhårdfør.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.615 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• ZwergkönigDe mættet røde, små blomster er fløjls­agtige, og de mørkegrønne blade får silkeglans, når...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!