Logo

Krageklo - Ononis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Krageklo - Ononis

Der findes omkring 70 arter af krage­klo, hvoraf de fleste vokser i Middelhavs-området. Her i landet har vi tre vildtvoksende arter.

 

Danske arter:

Strand-krageklo (Ono­nis spinosa) er en 30-60 cm høj halv­busk med trekoblede, lancetformede blade og brune grene, der bærer lange torne. Blomsterne, der fremkommer i juli-september, er rosenrøde eller sjældnere hvide og sidder enlige i bladhjørnerne. Hele planten, men især rødderne har en ubehagelig lugt, om­trent som en gedebuk. Man finder den på de danske »sydhavsøer« og især på Ærø. Som haveplante er den anvende­lig på tør, sandet jord.

 

Mark-krageklo (Ononis repens) er lav og krybende, ofte med underjordiske udløbere. Stænglerne er tornede, bla­dene ægformede, trekoblede og hele planten stærkt behåret. Blomsterne fremkommer i juli og er rosenrøde. Anvendelig til stenbed og sommerhus­have på let, tør jord. Varieteten mitis er helt uden torne.

 

Stinkende krageklo (Ononis arvensis) er højere, uden torne og ganske smuk; men den lugter grimt og er ikke veleg­net til havebrug.

 

Andre arter:

Ononis fruticosa, der stammer fra Middelhavsegnene, er en udmærket lille busk til haven. Den har grågrønne. trekoblede blade og mørk­rosa blomster i juli. Busken kræver en kraftig tilbageskæring om foråret.

Ononis rotundifolia fra Alperne og Sydeuropa er en ca. 50 cm høj staude med klæbrige, trekoblede, ovale blade og store, nikkende, lyserøde blomster. De fremkommer fra juni til august og udsender en krydret duft.

De to sidstnævnte arter kræver vinterdækning og veldrænet jord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.355 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her