Logo

Kroton - Codiaeum variegatum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kroton - Codiaeum variegatum

 

Kroton er hjemmehørende i Sri Lanka og Malaya. Det er en busk med spred­te, læderagtige blade. Plantesaften er svagt mælket. Bladene er meget brogede med farver, der varierer mellem rød, grøn og gul; tegningerne på blade­ne kan være stribede eller plettede. Bladene kan have meget forskellig form: smalle, brede, lappede eller hel­randede. Planterne er enbo, dvs. der findes han- og hunblomster på samme plante. Blomsterne er ubetydelige og uden betydning for plantens dyrk­ningsværdi.

 

Pleje: Kroton kræver megen varme og stor luftfugtighed, en kombination, det kan være svært at opnå i en stue, men som er lettere at frembringe i et driv­hus eller en vinterhave med stengulv, hvor det er muligt at sprøjte vand over et større område. I stuen kan man anbringe planten på en omvendt potte i et fad med vand. Temperaturen skal helst holdes omkring 20-24°C. Om sommeren vandes og gødes hyppigt, mens der om vinteren kun vandes; jorden må ikke på noget tidspunkt tørre helt ud. Kroton skal helst beskyt­tes mod stærk direkte sol om somme­ren. Jorden kan bestå af en standard­spagnumblanding.

 

Formering: Kroton formeres ved stik­linger i februar-september; man kan bruge både top- og ledstiklinger. Topstiklingerne skal have 4-6 blad par, mens ledstiklingerne kun har et blad. Der stikkes i en spagnumblanding; hvis jorden har en temperatur på 22-24°C og stiklingerne dækkes med plastic for at holde sluttet luft og dermed høj luftfugtighed, har stiklingerne normalt rod i løbet af 3-5 uger. Den høje jordtemperatur kan opnås ved at stille kassen med stiklinger på en radiator.

 

Artikel billede

I en vinterhave, hvor kroton (Codiaeum variegatum) kan plantes frit ud, vil de mange forskellige farver og blad former give en særlig virkning.

Kroton kan også formeres ved hjælp af frø, men dette benyttes meget sjæl­dent, da planterne som regel får helt grønne blade ved denne formerings­metode.

 

Sorter: Kroton blev indført til Europa i 1810, og 1868-75 importerede Veitch i London mange forskellige former. Der findes i dag en lang række forskellige sorter i kultur, hvoraf i flæng kan nævnes 'Geduldig', 'Hollufiana', 'Bra­vo', 'Funeri' og 'Norma'.

 

Skadedyr: Hvis krotons omgivelser ik­ke er fugtige nok, bliver planten let angrebet af skadedyr som spindemider og uldlus. Uldlusene findes især i bladhjørnerne. De kan bekæmpes ved strygning med en vatpind, dyppet i denatureret sprit.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (15 stemmer)
Siden er blevet set 14.208 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
766124-10-2016 10:02:16 stine
Jeg har fået en kroton, og kan ikke rigtig finde ud af hvordan jeg skal vande den, er det fra bunden, så den fx kan stå på oasis, så den ikke står direkte i vand, eller skal den tørre helt ud ? eller kun havde vand ved brusebade, som jeg kan se den godt kan lide .... mmm håber en kan hjælpe :-)
307506-04-2011 15:52:22 Connie
Det betyder blot at hvis du knækker blade eller stilk på planten, kommer der en saft ud, der ligner mælk i konsistens og farve.
307606-04-2011 11:02:33 Karsten Krabbe
Denne sætning i første afsnit forstår jeg ikke helt:
"Plantes aften er svagt mælket. "
Mvh
KK

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?






Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her