Logo

Kryddernelliketræ, ægte - Syzygium aromaticum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kryddernelliketræ, ægte - Syzygium aromaticum

Kryddernelliketræet stammer fra Mo­lukkerne i Indonesien, hvor det danner en del af underskoven. Træet bliver indtil 10-12 m højt med en tæt krone. Bladene er modsatstillede, læderagtige og helrandede. Blomstringen finder i troperne sted to gange om året; blom­sterne er ret små, hvide eller gule og sidder i små, åbne klaser i enden af både lang- og kortskud. Blomster­knopperne ligner små søm med runde hoveder - heraf nellikenavnet, som stammer fra plattysk negelken = lille søm. Planten har intet med blomster­nelliker at gøre. Frugten er et etfrøet bær, som er spiseligt. Formeringen sker ved frø eller stikling.

 

Anvendelse: Kryddernelliketræet har ingen betydning som pryd- eller nytte­plante under vore kolde og mørke himmelstrøg og findes kun i botaniske havers tropehuse. Det krydderi, som fremstilles af de tørrede blomsterknop­per, har derimod gennem meget lang tid været en vigtig handelsvare. Kryddernelliker var kendt allerede før vor tidsregning og kom til Middelhavsegnene med indiske og arabiske købmænd. Portugiserne havde i mange år monopol på krydderiet; senere blev kryddernelliketræet indført til Mauriti­us og Zanzibar og er stadig en vigtig eksportartikel for øen Zanzibar.

Når kronbladene begynder at vise sig i knopperne, plukkes blomsterne og lægges til tørre i solen. Hele blomster sælges som hele nelliker; men den største del af høsten bliver destilleret med damp, og der udvindes nellike­olie, som bl.a. anvendes til fremstilling af vanilin; blandet med sukker kaldes det vanilljesukker.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 918 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?


Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?

Foreslå nyt svar

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?


Foreslå nyt svar
Fortæl dine venner om os