Logo

Laurbær - Laurus nobilis 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Laurbær - Laurus nobilis 2

Laurbærtræet kendes herhjemme som små, indtil 2 m høje baljeplanter, der om sommeren kan trives i det fri, men om vinteren flyttes ind i et frostfrit rum. Det er en af de ældste kendte dekorationsplanter, hvis grene, kviste og blade anvendes til binderi, f.eks. til laurbærkranse, der er sejrens og ud­mærkelsens symbol. De stærkt aroma­tiske blade anvendes i konserves og i husholdningen som krydderi. Planten er stedsegrøn og har en kraftig gren­struktur og læderagtige blade, der kan tåle, at planten overvintre r på ret lys­fattige steder.

Der findes et par arter, men kun den ægte laurbær (Laurus nobilis) er almin­delig i kultur; den er vildtvoksende i Middelhavslandene og bliver der 10-15 m høj. Bladene er spredte, helrandede og bredt lancetformede. Blomsterne er enkønnede, gule og samlede i nøgler. Det dobbelte bloster er firtalligt. Hanblomsterne har 8-12 støvdragere, hvis støvknapper åbner sig ved klap­per. Frugten er et sort bær.

 

Ægte laurbær (Laurus nobilis).

 

Pleje: Planten kræver en næringsrig jord og skal vokse i store krukker eller baljer. Den kræver en del næring i vækstperioden og bør tilføres gød­ningsvand i april-juli. Laurbærtræer kan beskæres og formes efter vækstpe­rioden, dvs. straks før indflytning i hus om efteråret og senest, inden væksten igen begynder om foråret. Efter en eventuel omplantning bør beskæringen dog vente et år. Planterne vokser bedst i let halvskygge.

 

Formering: Ved frøformering sås frøet på bed, hvor småplanterne forbliver det første par år, hvorefter planterne skæres kraftigt ned; efter at nye skud er vokset frem, udvælges de bedste, der herefter får lov at danne de fremti­dige planter.

Stiklinger tages af godt modne skud, ca. 15 cm lange, og der stikkes i grusblandet sand i hus og på undervar­me. De rodfæstede stiklinger stilles med svag undervarme efter potning. Det følgende forår plantes de om, og hovedskuddet bindes op til en stok. Efter 3-4 ompotninger kan planterne flyttes over i de egentlige baljer eller krukker.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (48 stemmer)
Siden er blevet set 15.134 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Beskæring – Stikkelsbær Stikkelsbær kan formes på forskellige måder, men de dyrkes meget almindeligt som buske...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
303917-10-2014 12:51:57 Monica Chis
Fin side

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!