Logo

Mahonie - Mahonia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mahonie - Mahonia

Mahonie er 1-2 m høje, kompakte buske med stedsegrønne, uligefinnede, i udspringet rødbrune blade. Støvdra­gerne er følsomme over for berøring, idet kronbladene øjeblikkelig lukker sig sammen omkring dem ved berøring med f.eks. en spids genstand.

Mahonie forveksles ofte med en i mø­belindustrien anvendt træsort, mahog­ni; se denne artikel.

 

Vækstkrav: Mahonie trives bedst på mager jord, hvor den til gengæld hur­tigt udvikler sig til en både smuk og dekorativ plante, eventuelt som under­plantning for større løvtræer med let krone. Den er normalt fuldt hårdfør i Danmark, men tåler dog ikke plant­ning på vindudsatte steder i sol. I barfrostperioder kan der opstå svid­ning af de stedsegrønne blade.

 

Frugten hos mahonie er et smukt, blåglinsende bær, der modnes i juli og bliver siddende på planten til hen på efteråret.

 

Arter: Mahonie (Mahonia aquifolium) er en 1, sjældent 2 m høj, hårdfør busk med stiv vækst og stedsegrønne, læder­agtige, uligefinnede, i randen bølget­tornede blade. Blomsterne er lysegule og fremkommer i sammenhobede kla­ser fra slutningen af april til midten af maj, samtidig med løvspringet. Frug­ten et dekorativt, blåglinsende bær, der modnes i juli. Mahonie kan variere meget i kultur med hensyn til højde, vækst- og bladform og i visse tilfælde også hårdførhed. Dette skyldes for­mentlig, at arten har været sammen­krydset med flere andre arter. Den er særdeles velegnet til urtesnaps. Mahonia bealii stammer fra Kina og bliver der op til 3-4 m høj; i Danmark bliver den næppe højere end 1-2 m. Busken har en opret vækst med spinkle grene. De stedsegrønne blade er ulige­finnede med 9-15 matte, langtornede småblade. Plantes på en lun, beskyttet vokseplads, hvor den udvikler sine lysegule blomster i april-maj. Kræver vinterdækning i strenge vintre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (35 stemmer)
Siden er blevet set 18.761 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her