Logo

Mammuttræ - Sequoiadendron giganteum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mammuttræ - Sequoiadendron giganteum

Mammuttræ (Sequoiadendron gigante­um) er udskilt fra slægten Sequoia og omfatter kun en art. Det latinske slægtsnavn er sammensat af Sequoia, til minde om George Guess Sequoia, der var cherokeserhøvding, og græsk dendron = træ; artsnavnet giganteum betyder »stor«. Mammuttræet er et indtil 110-115 m højt nåletræ, med 4-8 mm lange, trinde, syldannede og blå­grå nåle. Blomsterne sidder enkeltvis eller få sammen i spidsen af de korte grene. Koglerne er træagtige, ægfor­mede til ovale, 4-8 cm lange med 25-40 skæl.

Træet, der også kaldes californisk kæmpefyr, vokser på Sierra Nevadas vestvendte bjergskråninger mellem 1400 og 2200 m's højde i ca. 70 større bestande med tilsammen ca. 75.000 eksemplarer. De regnes for at være nogle af verdens ældste træer, idet der på stammeskiver er konstateret indtil 3200 årringe. Diameteren på disse kæmpetræer er målt til 12-13 m, hvor­af barkens tykkelse alene udgør ca. 1/2 m. Træerne er i hjemlandet immune mod angreb af svampe, bakterier og skadedyr. Heller ikke de store skov­brande har skadet træerne synligt p.gr. af deres tykke barkskjold. Mammuttræer har flere gange været plantet i Danmark med større eller mindre held. Som unge er de ikke hårdføre, og flere eksemplarer gik til i de kolde frostvintre i 1940-42. De kræver absolut vinterdækning med et tykt lag grene og blade på jorden omkring stammen; nogle få eksempla­rer fra forrige århundrede har med held overlevet og må siges nu at være fuldt hårdføre. I Ledreborgs park fin­des et 33 m højt træ og i Langesø på Fyn et 35 m højt træ. Mammuttræet trives tilsyneladende godt i forurenet by luft.

 

Mammuttræ (Sequoiadendron giganteum} vokser i dag i nationalparker.

 

Formering: Træet formeres ved frø, der udsås i kasser eller potter i vækst­hus eller lignende og udplantes på et absolut beskyttet sted med et mindst 20-40 cm tykt lag mineraljord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (25 stemmer)
Siden er blevet set 6.226 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her